Annons

Går det att lära sig något av Norge?

Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 30 september. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Norge och svenskars självbild. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras det bästa vi vet – Sverige. Och kanske det näst bästa – Norge. Eller närmare bestämt om vårt lands självbild – och hur vi ser på andra, och hur andra ser på oss. För det är en återkommande iakttagelse många gör om Sverige, att vi är uppfyllda av oss själva och mindre imponerade över vår omvärld. Samtidigt har vi Jante och allt det där som fick Leif Johansson att en gång sammanfatta Sveriges hållning med det träffsäkra uttrycket “en nation som präglas av självgod blyghet”. 

Det har nyligen varit bokmässa i Göteborg, och i samband med den hölls ett samtal mellan Anne Holt och Jan Guillou, som Claes Arvidsson skriver om idag, i vilket dryftades ”misstänksamhet och bagateller som förstärker ömsesidiga fördomar”. 

Ledarsidans Tove Lifvendahl och Maria Ludvigsson, som bott och arbetat i Norge diskuterar tillsammans med Claes Arvidsson som är bosatt i Norge och gästledarskribent i SvD och Janerik Larsson, gästbloggare på ledarsidan som återkommande rapporterar om norsk politik och mycket annat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons