Går allt bakåt för HBTQ-rörelsen?

PODD | Italien röstade nej till en lag som skulle ha skyddat HBTQ-personer. Polen vill införa HBTQ-fria zoner och förbjuda Pride-paraden. Men betyder det att allt verkligen går bakåt i Europa för HBTQ-rörelsen?

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons

Det kan se mörkt ut vid en första anblick. I Ungern har man infört en ny lag som gör att skolor inte längre kan använda undervisningsmaterial där homosexuella eller transpersoner skildras. I Rumänien har konservativa krafter försökt begränsa äktenskapslagstiftningen till att endast gälla män och kvinnor.

Och Polen beskrivs av flera organisationer som det svåraste EU-landet att leva i just nu som HBTQ-person.

Men, i EU:s lagstiftning står det bland annat att all diskriminering på grund av sexuell läggning ska vara förbjuden inom unionen – och allas lika rättigheter tas tidigt upp i Lissabonfördraget. Detta gör många av de mer HBTQ-fientliga förslagen omöjliga. Och på det stora hela har Europa gått framåt inom HBTQ-rättigheter de senaste 20 åren.
På en kvart får du veta hur HBTQ-frågor blivit plakatpolitik i Europa, och varför EU-lagarna kanske skyddar våra rättigheter mer än vi vet. Med SvD:s Brysselkorrespondent Teresa Küchler.

Efter reklamen visas:
Tre steg framåt två bakåt för Europas HBTQ-rörelse

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons