Annons

Gångbar knutpunkt

Märta Måås-Fjetterström har varit död sedan 1941. Trots det fortsätter hennes verk, såväl vintage som nytillverkade, att trollbinda en hel värld.

Under strecket
Publicerad

Färgtest. Garn till färgtest. Färgerna testas mycket noggrant för att få fram rätt nyanser.

Foto: KARIN GRIPBild 1 av 6

Porträtt. Märta M-F målad av Elsa Flensburg 1927.

Foto: KARIN GRIPBild 2 av 6

Vintagematta. Första exemplaret av flossamattan Tornet från 1932 i vintageavdelningen i Båstadsateljén, såld för 210 000 kronor i somras.

Foto: KARIN GRIPBild 3 av 6

Trappa. Tina Swedrup på väg från övre vävsalen. I trappan hänger Karin Mamma Anderssons rya Maj 1/5 och bitar av Årets textila konstnärer från 2002–2012.

Foto: KARIN GRIPBild 4 av 6

Garn. Flossagarn bland annat rester från Ernst Billgrens Slottssparken 1998.

Foto: KARIN GRIPBild 5 av 6

Restaurering. Livslång service erbjuds för den som köper en MMF-matta. Här får Barbro Nilssons Stjärnflossa från 1947 en ny orientalisk fläta.

Foto: KARIN GRIPBild 6 av 6

Få svenska konstnärer har ett så stort internationellt rykte som Märta Måås-Fjetterström. Hon är representerad på museer över hela världen, hon smyckar kungahus, kyrkor, ambassader och privata hem och hennes mattor går för stora belopp på auktionshusen. Vem var hon denna mattpoet, som hon kallades i Svenska Dagbladet 1934?

– Hon var en kvinna med stark integritet som inte tyckte om att prata om sitt privatliv. Hon sa själv när någon ställde en obekväm fråga: ”Varför frågar du? Det är så onödigt. Titta på mina mattor i stället”, berättar Tina Swedrup som tillsammans med sin man Ulrik Swedrup äger och driver Märta Måås väveri i Båstad.

Annons
Annons
Annons