Gäng hindrar hjälp i jordbävningsdrabbat Haiti

Ungdomar och medlemmar i gänget "G9" vid en manifestation till ära av Haitis mördade president Jovonel Moise i juli. Arkivbild.
Ungdomar och medlemmar i gänget "G9" vid en manifestation till ära av Haitis mördade president Jovonel Moise i juli. Arkivbild. Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Beväpnade gäng har försvårat räddningsarbetet efter förra veckans jordskalv i Haiti. Gängen kontrollerar cirka hälften av huvudstaden Port-au-Prince och har tät kontakt med polis och politiker.

Under strecket
Jonas Cullberg/TT
Publicerad
Annons

Haiti drabbades av två naturkatastrofer på tre dagar. Dödssiffran för lördagens kraftiga jordskalv har stigit till över 2 000 personer. I måndags följde den tropiska stormen Grace, som ledde till omfattande översvämningar.

Drygt 12 000 är människor har skadats och närmare 60 000 hus beräknas ha förstörts. Hjälpbehovet är enormt. Men utöver naturkatastrofen är det inrikespolitiska läget kaotiskt. Den 7 juli sköts presidenten Jovenel Moïse ihjäl i sin bostad. Landet saknar såväl president som parlament och polisen är svag. Det råder maktvakuum och laglöshet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons