Mässlingvaccinet inte tillräckligt för alla

Två doser vaccin ger ett livslångt skydd mot mässlingen, men en grupp vuxna kan behöva komplettera sitt mässlingsvaccin. Arkivbild.
Två doser vaccin ger ett livslångt skydd mot mässlingen, men en grupp vuxna kan behöva komplettera sitt mässlingsvaccin. Arkivbild. Foto: Heiko Junge/AP/TT

Du kanske tror att du har ett livslångt skydd mot mässlingen eftersom du vaccinerades som barn? Men för en del av den vuxna befolkningen stämmer inte det. Är du osäker är det bäst att gardera sig med en spruta till, råder Folkhälsomyndigheten.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

På lördagen konstaterades ännu ett mässlingsfall i Göteborgsområdet, rapporterar Aftonbladet. På kort tid har därmed elva fall upptäckts i området.

De allra flesta svenskar har ett livslångt skydd mot sjukdomen efter att ha vaccinerats som barn. Men det finns en grupp som kan behöva komplettera med ytterligare en dos. En liten del av befolkningen födda mellan 1960 och 1970 har varken haft sjukdomen eller fått någon dos vaccin, skriver Vårdguiden 1177. Personer födda mellan 1970 och 1980 har samtidigt bara fått en dos vaccin, vilket kan innebära att de saknar immunitet eftersom en dos mässlingsvaccin har en effektivitet om cirka 92–95 procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons