Gamla världen hos den nya

Under strecket
Publicerad
Annons

I veckan har statsminister Göran Persson för andra gången på tre år besökt Sydkorea. Någon inbjudan till Nordkorea kom aldrig, vilket antyder att intresset från den nordkoreanska regimen för att tala nedrustning med Persson är svalt.
Men Sydkorea är relevant även av andra skäl än hotet från den oberäkneliga regimen i norr.
Så sent som i början av 1960-talet var landet ett av världens fattigaste, med en BNP per invånare på samma nivå som Ghana och Sudan. Till och med befolkningen i Kim Il Sungs Nordkorea hade högre levnadsstandard.
I dag är Sydkorea världens tolfte största ekonomi, med en BNP som är större än Indiens och mycket större än Rysslands. Levnadsstandarden når nästan upp till västeuropeisk nivå. Sedan sjutton år är landet en demokrati.
En av Göran Perssons programpunkter var att hålla ett tal på Ewha Womens University i Seoul. Att strosa runt i studentkvarteren kring universitetet är fascinerande. Nya butiker, restauranger och caféer öppnar ständigt. Det myllrar av unga människor som klär sig i
senaste modet och använder färgglada mobiltelefoner.
Satsningen på 2,5G har givit Sydkorea ett par års försprång i användningen av mobila tjänster, hävdar experterna. 23 procent av befolkningen har bredband i hemmet, vilket är mer än i något annat OECD-land.
Det sydkoreanska samhället står inför stora utmaningar när det gäller att inrätta fungerande sociala skyddsnät. Den sittande presidenten Roh Moo Hyun har pekat ut den svenska välfärdsstaten som en förebild, troligtvis utan att vara särskilt insatt i hur den är utformad.
Det finns skäl för oss i Sverige att intressera oss mer för Sydkorea. Det är i denna del av världen som mycket av utvecklingen formas.

Annons
Annons
Annons