Annons
X
Annons
X

Gamla SD-problem bubblar upp till ytan

Under två år i riksdagen har Sverigedemokraterna haft stora framgångar i opinionsmätningarna. Men krisen som partiledningen brottats med under veckan får gamla problem att bubbla upp till ytan.

Förtroendet för Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson har minskat efter de uppmärksammade filmklippen. Av 1 000 svarande har 40 procent fått minskat förtroende för partiet, visar en Novus-undersökning som TV 4 Nyheterna beställt. Av SD:s sympatisörer säger dock 64 procent att det filmade gatubråket inte förändrat deras förtroende för Jimmie Åkesson.
Förtroendet för Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson har minskat efter de uppmärksammade filmklippen. Av 1 000 svarande har 40 procent fått minskat förtroende för partiet, visar en Novus-undersökning som TV 4 Nyheterna beställt. Av SD:s sympatisörer säger dock 64 procent att det filmade gatubråket inte förändrat deras förtroende för Jimmie Åkesson. Foto: TOMAS ONEBORG

Stockholmspolisen meddelade igår att man har inlett en förundersökning om i första hand misshandel och hets mot folkgrupp med anledning av det filmmaterial som Expressen publicerat de senaste dagarna.

Samtidigt meddelade också den tredje Sverigedemokraten som förekommer i filmen, Christian Westling, att han avsäger sig sina uppdrag i partiets utrikespolitiska råd och som suppleant i styrelsen för SD i Stockholm stad.

–Jag anser mig vara mer en belastning än en tillgång för mitt distrikt just nu, säger han och uppger att initiativet till avhoppet kommer från honom själv.

Annons
X

Utan varken ekonomiskpolitisk talesperson eller rättspolitisk talesperson är partiet i en akut kris. Men de senaste dagarnas turbulens blottar även andra problem som Jimmie Åkesson och partiledningen måste hantera.

1 Nolltoleransen och avhoppen

Orden ”hora”, ”babbe” och ”blatte” fällde SD:s ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist. Filmklippen med uttalandena hamnade hos Expressen och publicerades kort efter att partiledningen skickat brev till distrikten om att det är nolltolerans som gäller mot rasistiska uttalanden från partiföreträdare.

De som bryter mot detta riskerar uteslutning och flera lokala företrädare har också sparkats ut ur partiet. Det gäller dock inte för de SD-profiler i partitoppen som nu fått lämna sina uppdrag men behåller sin plats i partiet. Detta kritiseras av bland annat Allan Jönsson, SD-ordförande i Bjuv, den kommun där partiet har allra störst stöd – 19,2 procent.

Stödet för partiledaren är dock massivt. SvD:s rundringning bland lokala företrädare för Sverigedemokraterna i de elva kommuner där partiet samlat mer än tio procent av rösterna visar att samtliga har förtroende för Jimmie Åkesson. Tio av de elva svarar också att de håller inte har några synpunkter beslutet om nolltolerans. Men det finns kritik.

–Jag håller inte med Åkesson om nolltoleransen. Han har gått ut för hårt. Vi är människor och kan inte styras som robotar. Nu har han satt sig i en position när han måste agera hela tiden när nån yttrar sig lite olämpligt, säger Per Uvgård, SD:s representant i kommunstyrelsen i Svedala kommun där partiet fick 16,2 procent av rösterna i det senaste valet.

Han säger sig ha förtroende för Åkesson men tillägger:

–Han bör inte försöka anpassa sig för mycket till medierna och vad man säger där uppe i Stockholm.

2 Falangerna

Jimmy Åkesson företräder det som kallas för en socialkonservativ linje med mjukare framtoning. Tanken har varit att nå ut bredare och göra Sverigedemokraterna stabilt som landets tredje största parti. ”Nolltoleransen” är en del av detta – och ett sätt att rensa i leden.

Men partiet består även av konservativa nationalister som i många fall tillhör kärntrupperna och drogs till Sverigedemokraterna för att kunna diskutera utan ”politiskt korrekta” pekpinnar. Det menar Camilla Rågfors, tidigare styrelseledamot för SD i Värmland som hoppade av i fjol. Hon förklarar också att många av dessa nu börjat få svårt att känna sig hemma i partiet. Gustav Kasselstrand, ordförande i ungdomsförbundet SDU, som vid flera tillfällen utmanat ledningen för moderpartiet samlar en stor del av sitt stöd i den här gruppen.

3 Konflikten mellan moderpartiet och ungdomsförbundet

Under sina två år på posten har ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand bland annat tagit ställning för ett erkännande av en palestinsk stat. Han försvarar också Erik Almqvist och menar att det var fel att uppmana honom att sluta. Kasselstrand säger han vill gynna den interna debatten i partiet, men är väl medveten om att agerandet inte alltid uppskattats.

Han har redan fått en varning och kan få gå.

– Det går inte att utesluta något i det här läget. Men om jag får sparken får jag ta det då. Jag klarar mig nog ändå, säger han.

4 Missnöjet med partistödet

Det har sedan tidigare funnits ett internt missnöje i SD med koppling till den nya nolltoleransen. Partitoppen anses gå hårdare fram mot företrädarna ute i landet än de som sitter på centrala positioner. Samma spänning finns när det gäller partistöd. I kommunföreningarna har det funnits missnöje med att behöva skicka partistöd vidare till partiet centralt. Bland annat upplöste partistyrelsen Trollhättans lokalförening tidigare i år när de vägrade skicka pengar vidare till riksorganisationen.

5 ”Partiledningen anställer sina flickvänner”

När SD kom in i riksdagen behövde partiet anställa medarbetare i det nyinrättade riksdagskansliet. Men när Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon fick toppjobb ilsknade många i partiet till och splittringen mellan lokalföreningar och riksorganisationen blev ännu tydligare. ”Det är naivt att anställa flickvänner, fästmör eller fruar”, dundrade den dåvarande partistyrelsemedlemmen Per-Arne Wahlberg. Idag är Erixon sekreterare åt partisekreteraren Björn Söder. Även Söders egen sambo jobbar för partistyrelsen och tidigare var även SD-toppen Mattias Karlssons fru anställd av partiet.

Det som vanligtvis bedöms som Sverigedemokraternas näst viktigaste fråga är rättspolitiken. Här saknar man just nu helt talesperson efter Kent Ekeroths time-out. I nästa vecka inleds även beslutsdebatter om budgeten i riksdagen nu utan Erik Almqvist. Istället blir det han företrädare, Johnny Skalin, som hoppar in. SD:s pressekreterare Martin Kinnunen bedömer att någon typ av beslut om Ekeroth kan komma redan i slutet av nästa vecka.

–Utgångspunkten är att så snabbt som möjligt hitta permanenta lösningar, säger Kinnunen till TT.

Förtroendet för Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson har minskat efter de uppmärksammade filmklippen. Av 1000 svarande har 40 procent fått minskat förtroende för partiet, visar en Novus-undersökning som TV4 Nyheterna beställt. Av SD:s sympatisörer säger dock 64 procent att det filmade gatubråket inte förändrat deras förtroende för Jimmie Åkesson.

Öppet kritiske Gustav Kasselstrand fick i går kritik av partisekreterare Björn Söder som manar till enighet inom partiet.

Christian Westling hoppar av sina uppdrag. ”Jag tror att det kommer att fastna och att det i fortsättningen blir fokus på det här i stället för SD i Stockholms stads starka framväxande som distrikt.”

SD-toppar tog till järnrör – se klippet

TV: ”Rädda” SD-män skrattar åt berusad man

TV: Ekeroth knuffar ung kvinna

Se filmen som fick Almqvist att avgå:

”Blattelover”, filmerna och lögnerna svd.se
Annons
Annons
X

Förtroendet för Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson har minskat efter de uppmärksammade filmklippen. Av 1 000 svarande har 40 procent fått minskat förtroende för partiet, visar en Novus-undersökning som TV 4 Nyheterna beställt. Av SD:s sympatisörer säger dock 64 procent att det filmade gatubråket inte förändrat deras förtroende för Jimmie Åkesson.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X