Annons
X
Annons
X

Gamla orosmoln tornar upp på nytt

Det blir nu allt längre sedan det kom någon riktigt glädjande ekonomisk statistik i USA, gårdagens arbetsmarknadssiffror inkluderade. Och oron tilltar i Vita huset nu när kongressvalen i november rycker närmare. Trots all stimulans, såväl allmän som riktad, skjuter inte tillväxten fart.

ANALYS | DE FLESTA TVIVLAR PÅ EN DUBBELDIPP

En debatt som pågått ända sedan Barack Obama tillträdde förra året intensifieras ytterligare. Röster på vänsterkanten efterlyser mer stimulansåtgärder medan konservativa aktörer inte vill spä på budgetunderskottet mer, utan istället skära i de offentliga utgifterna och sänka skatterna.

Men den republikanske kongressmannen John Boehner, som hoppas bli talman ifall partiet får majoritet i representanthuset, övertygade inte alla häromdagen. Han krävde att Obama måste sparka hela laget med finansminister Tim Geithner och rådgivaren Lawrence Summers i spetsen.

–Det amerikanska folket frågar ”Var är jobben?” men allt presidentens team har att erbjuda är löften om gröna skott som aldrig tycks börja växa, sa Boehner med omedelbart mothugg från vicepresident Joe Biden som ironiskt sa tack så mycket och undrade vad Boehner hade för konkreta råd som han glömde att ta upp i talet.

Annons
X

De flesta ekonomer tvivlar på att det blir en dubbeldipp. De varnar i samma andetag för att ingen varaktig uppgång kan ske förrän fastighetsmarknaden återhämtar sig och företagen börjar anställa folk igen. Ett par av de positiva faktorer som spelat in under året hittills är borta: dels skatterabatten för förstagångsköpare av villor, dels lageruppbyggnaden i delar av näringslivet.

Under förra årets massiva ingripanden i både bank-, fordons- och fastighetsindustrin tog administrationen och centralbanken Federal Reserve (Fed) till åtskilliga av de instrument som står till buds. Frågan är då vad de ha kvar att tillgripa. Pessimism märks hos flera bedömare som menar att draget nyligen att köpa upp statsobligationer för att hålla nere räntan inte räcker. I övrigt kan Fed fortsätta att försöka spä på likviditeten på kapitalmarknaderna.

Det finns dessutom gamla orosmoln som börjar torna upp sig på nytt, nämligen kostnaderna för de bägge bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac. De bägge togs i princip över av staten förra året och kan bli en stor belastning på sikt. Planer smids i Vita huset och i kongressen på att reformera hela bolånemarknaden – som beräknas uppgå till 12000 miljarder dollar – men dessa politiska kvarnar mal mycket långsamt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bland allmänheten märks inte bara oro över den fortsatt mycket höga arbetslösheten, utan även hur det ska klara hushållsekonomin i stort. Hundratusentals människor är nu skyldiga mer än husen är värda och uppgifter nyligen pekade på att de gett upp hoppet om aktiebörsen som under 1990-talet utmålades som bästa sparformen.

  Den 2 november stundar det, som sagt, val. Ekonomin lär bli huvudfrågan, men Obama och hans demokratiska partikamrater får inget gehör för de goda nyheter de ändå kan peka på. Exempelvis pekade talmannen Nancy Pelosi häromdagen på en rapport från det opartiska Congressional Budget Office (CBO) om att stimulanspaketet spädde på BNP rejält och minskade arbetslösheten med 1,8 procentenheter.

  USA-turbulens

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X