X
Annons
X

Gamla mentalsjukhus lindrar boinfarkt

Länge var det ett slutet område, med taggtråd och vakter.
Birgitta von Walden minns hur skrämmande det var.
Men nu bor hon själv på Långbro; tillsammans med maken Bengt har hon flyttat in i byggnaden för kvinnliga patienter.
Nej, det spökar inte. Birgitta von Walden får ofta förklara att hennes bostad är som vilken lägenhet som helst.
När man bor på Långbro måste man vara beredd på frågor; många associerar snabbt till sinnessjukdom och ångestfyllda skrik.
Och inget konstigt med det - Långbro var ju länge ett stort mentalsjukhus. Det var en sluten värld bakom höga häckar, där skrämmande saker pågick.

Men nu är de svenska mentalsjukhusen stängda. Patienterna har flyttat ut, och byggherrarna kastar lystna ögon på de vackra sjukhusmiljöerna. Här finns en möjlighet att skapa det som i annonserna brukar kallas "unika boendemiljöer".
Beckomberga, en gång ett av Europas största mentalsjukhus, ska bli ett bostadsområde med cirka 1 000 lägenheter. På Kungsholmen har studenterna just flyttat in i nya
studentbostäder i Konradsbergs gamla sjukhusbyggnader.
Och på Långbro räknar byggföretaget JM med att det ska bli totalt 750 lägenheter. Nya bostadshus ska sprängas in i parken, och dessutom har den stora byggnaden för kvinnliga patienter nyligen byggts om.
En gång bodde 320 kvinnliga patienter längs långa korridorer på Stora Kvinns. Men efter ombyggnaden finns här nu drygt 70 bostadsrätter bakom den ljusa jugendfasaden.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X