Gamla läser för unga ”Stör mig inte - jag läser”

Under strecket
Publicerad
Annons

I ett så generationsskiktat samhälle som det svenska finns det barn som nästan aldrig möter äldre och vice versa. I över 50 kommuner i landet finns det dock förskolor, där barnen regelbundet får besök av en ”egen” sagoläsande pensionär. Projektet heter Allas barnbarn och är ett läsfrämjande generationsprojekt (SvD-reportage 18/2).
Det går ut på att äldre regelbundet besöker förskolor och läser för grupper av barn. Samma pensionär träffar under lång tid samma barn. Alla som deltar får handledning, dels ett studiematerial, dels utbildning i en studiecirkel.
Projektet drivs av Sveriges Pensionärsförbund i samverkan med Pensionärernas Riksorganisation och En bok för alla, med pengar från Allmänna arvsfonden och i samarbete med bibliotek och förskolor.

Så heter en lågmäld liten skrift där 30 personer intervjuas; kändisar och okändisar, artister, politiker och ”alldeles vanliga” människor, 18 - 78 år
Temat är läslust. Förutom underhållningsvärdet i att läsa om olika människors mer eller mindre krångliga
väg till böckerna så är texterna fulla av boktips, nämligen alla de böcker som varit viktiga för just de här personerna. Eller som de helt enkelt tycker är himla bra...
Boken kostar 15 kronor (plus porto) och kan beställas från En bok för alla:
tel: 08-760 58 95 e-post: ebfa.order@ special.lagerhus.se
i Läsning

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons