Annons
Krönika

Maria Ludvigsson:Gamla ideal bär svar på nya frågor

Författaren Theodor Kallifatides skrev härförleden att "ett språk utan regler är inte ett språk utan ett signalsystem för de invigda".
Författaren Theodor Kallifatides skrev härförleden att "ett språk utan regler är inte ett språk utan ett signalsystem för de invigda". Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet
Under strecket
Publicerad

Det sägs att det finns personer som kan lyssna på ett helt avsnitt av Ring P1 utan att tappa förståndet, för andra kan några minuter räcka. Hur som helst, det är sannolikt en relativt kostnadseffektiv programform som dessutom ger SR-ledningen rätt att bocka av en viktig punkt i uppdragslistan: man ger utrymme åt lyssnarnas åsikter och demokratin kan därmed anses tryggad.

Men P1 sänder också mycket annat. Något av det bästa som gjorts är Lena Anderssons kliniskt intellektuella resonemang i serien Ärlig talat. Med exakt ordval tar hon frågeställaren och lyssnarna på djupaste allvar och lotsar oss genom avancerade resonemang. Vi lämnas klokare, med nya insikter och den behagliga känslan av att ha vuxit en smula och av att vara en del av något större. Det är så långt från ytligt trams man kan komma och en ädel form av bildande public service.

Annons
Annons
Annons