Gamla fröer får nytt liv

TREND. Allt fler vill odla sina egna grönsaker. Dels för att veta vad det är vi äter. Dels för att rädda gamla fina svenska sorter som riskerar att dö ut.

Under strecket
Publicerad
De här gamla fröpåsarna har skickats in till Fröuppropet av donatorer i hela Sverige. Historierna bakom fröerna finns samlade i boken Vi odlade till husbehov, som enklast kan köpas 
genom POM, Programmet för odlad mångfald, www.pom.info.

De här gamla fröpåsarna har skickats in till Fröuppropet av donatorer i hela Sverige. Historierna bakom fröerna finns samlade i boken Vi odlade till husbehov, som enklast kan köpas genom POM, Programmet för odlad mångfald, www.pom.info.

Annons

För sju år sedan beslöt några kloka odlingsexperter att dammsuga Sverige på fröer av gamla sorters grönsaker och trädgårdsväxter som riskerade att försvinna för alltid. Responsen på Fröuppropet blev överväldigande.

Folk skickade in glasrör, påsar och skokartonger med gamla fröer som hade odlats i flera generationer i släkten. Det kom fröer från nästa alla landskap. Där var gråärter, Sveriges allra äldsta kokärt, och sockerärter. Sallat och stångbönor, piplök och schalottenlök. Mängder av olika sorters kålrot, rovor och målla. Och en drös av bondbönor. Bland dem en sort från Romfartuna som har gått i arv i tre generationer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons