Annons

Gamla Enskede

Några tunnelbanestationer söder om City ligger Gamla Enskede. Stadsdelen är som en egen liten stad med flera guldkorn för såväl antikletare som finsmakare.

Under strecket
Publicerad

Kvarterskrog. Gamla Enskede Matbod är en modern kvarterskrog med traditionell svensk och fransk husmanskost. Många stamgäster bor i närområdet men matgäster kommer från hela söderort. Restaurangen är liten och familjär men har en stor uteservering om somrarna. Stockholmsvägen 17.

Foto: ANNIKA WILHELMSON Bild 1 av 5

Kuriosa. I den trånga antikvitetsbutiken intill Nynäsvägen finns ett myller av möbler, inredningsprylar och porslin. En hel del är äldre än ett sekel och letar man kan man hitta ett och annat guldkorn. Enskede antik har funnits i huset sedan 1976 med samma ägare. Nynäsvägen 322.

Foto: ANNIKA WILHELMSON Bild 2 av 5

Ekologiskt. I Gamla Enskede lanthandel fyller delikatesser väggarna från golv till tak. Bland de handplockade produkterna hittar man mycket ekologiskt och närproducerat och är man osäker på hur köttet ska tillagas eller vilken sås som passar till kan man få goda råd på köpet. Nynäsvägen 324.

Foto: ANNIKA WILHELMSON Bild 3 av 5

Urgammalt. Sophia Reuterdahl har urmakeriet i blodet, hon är fjärde generationen som fört yrket vidare inom familjen. I den lilla verkstaden Reuterdahls urmakeri hänger klockor i alla former och storlekar, enstaka till salu men de flesta renoverar hon för kunders räkning. Stockholmsvägen 19.

Foto: ANNIKA WILHELMSON Bild 4 av 5

Närbakat. I konsumtionsföreningens gamla lokaler huserar Gamla Enskede bageri. Stora fönster släpper in mängder med ljus och bull- och bröddoften hänger i luften. Vid ena kortsidan arbetar bagarna till allmän beskådan. En del njuter här, andra tar med en påse hem. Stora Gungans väg 2.

Foto: ANNIKA WILHELMSON Bild 5 av 5

Annika Wilhelmson

Annons
Annons
Annons