Gamarna vädrar morgonluft

Kombinationen av svag tillväxt och hög belåning knäcker länder, företag och hushåll i Europa. Men krisen får en del aktörer att vädra morgonluft. Bolag och investerare med stark balansräkning, ”gamfonder” och sms-långivare utnyttjar alla läget, mer eller mindre snyggt.

Publicerad
Magnus Lindquist och Henrik Kraft, från riskkapitalbolagen Triton och KKR som äger Carema, ber alla drabbade om ursäkt.

Magnus Lindquist och Henrik Kraft, från riskkapitalbolagen Triton och KKR som äger Carema, ber alla drabbade om ursäkt.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

De finansiella krämporna sprider sig från den högsta EU-nivån ned till den minsta småföretagare, anställde eller bostadsägare runtom i Europa. Även om genomsnittseuropén på många sätt aldrig haft det bättre än i dag, ett faktum som lätt glöms bort i debatten, så väntar åter kärvare tider för många. Tillväxten hackar betänkligt runtom på kontinenten, vilket inte kommer att passera någon förbi helt, inte ens i Sverige. Framför allt är det tufft för alla som belånat sig i tron på ständigt bättre tider, något som aldrig skett och aldrig kommer att ske.

Men alla mynt har som bekant två sidor. Omvälvningar och kriser skapar alltid nya vinnare. En del av dessa tar sig fram med justa medel, en del med mer tveksamma. De företag och investerare som hållit sig undan frestelserna med stora och billiga lån sitter nog tämligen bekvämt tillbakalutade nu. Många förmögenheter skapas just av att omvärlden hamnar i knipa. I Sverige har det historiskt gällt både mindre investerare och Wallenbergarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons