Annons
X
Annons
X

Gallerior såldes trots många varningar

Andra svenska städer hade varnat för det brittiska fastighetsbolaget som hade ett skamfilat rykte. Trots det kollades inte Boultbees referenser innan Stockholms stad gjorde sin största fastighetsaffär någonsin, visar SvD:s granskning.

(uppdaterad)
Raffe Lanouar varnar i sin klädaffär i centrala Västerås för fastighetsägaren Boultbee, som han ser som ett hot mot småföretagare. ”Boultbee är helt ociviliserade”, säger han.
Raffe Lanouar varnar i sin klädaffär i centrala Västerås för fastighetsägaren Boultbee, som han ser som ett hot mot småföretagare. ”Boultbee är helt ociviliserade”, säger han. Foto: ANDERS FORNGREN

CENTRUM I KRIS - DEL 3

Den 18 oktober 2006 skickade Boultbees dåvarande vd Bo Falk ett personligt mejl till dåvarande finansborgarrådet Kristina Axén Olin (M), och grattade till valsegern. Samtidigt anmälde han Boultbees intresse för Centrumkompaniet. Enligt blyertsanteckningar och stämpeln på mejlet hamnade det ett par dagar senare i en ”hemlig pärm” i Stadshuset.

Stockholms stad hade värderat Centrumkompaniet till 7 miljarder. Men Boultbee var beredda att betala betydligt mer. När affären var avgjord i maj 2007 hade Stockholms stad fått 10,4 miljarder för bolaget.

–Sveriges bästa fastighetsaffär, säger Per Blomstrand, vice vd för Stockholms stadshus AB som med konsulthjälp sydde ihop Boultbee-affären.

Annons
X

Tycker du fortfarande det?

–Den var enastående bra. För skattebetalarna. Affärsinnehavare är alltid missnöjda.

Den borgerliga majoriteten hade precis installerat sig i Stadshuset efter maktskiftet 2006 när försäljningen av Centrumkompaniet rullade igång. Oppositionen var emot – men alliansen fast besluten att sälja.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det gällde att sälja vid rätt läge på marknaden, säger politiker och tjänstemän som SvD talat med. Och intresset var stort. 85 intresseanmälningar kom in från hela världen. Konsulter anlitades för att sy ihop affären tillsammans med stans tjänstemän. Dåvarande finansborgarrådet Kristina Axén Olin (M), Kristina Alvendal (M) och oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (S) informerades efter hand.

  –Vi hade ett möte när det var tre intressenter kvar. Per Blomstrand rekommenderade Boultbee. Det fanns ingenting då som tydde på att deras bud inte var seriöst. Sedan har de ju uppenbarligen inte följt sina skriftliga och muntliga åtaganden, säger Kristina Axén Olin.

  SvD har granskat all dokumentation i affären, varav merparten tidigare varit hemligstämplad. Boultbees presentation var ambitiös och inkluderade ett påkostat läderinbundet prospekt med handpressat papper där bolaget lade fram sina visioner. I korta intervjuer fick invånare och kunder i Högdalen, Rinkeby, vid Fältöversten och de sju andra galleriorna berätta vad de skulle vilja ändra på i sitt centrum.

  Ett krav på den som skulle köpa Centrumkompaniet var löften om investeringar och utveckling av centrumen.

  –Vi talade mycket om det, inte minst om Rinkeby centrum. Centrumutveckling var ju deras affärsidé. Det var en sådan win-win situation för de var intresserade själva av att få avkastning genom att det skulle bli blomstrande centrum, säger Axén Olin.

  I Boultbees anbud angavs ett antal referenser – kommunpolitiker och höga tjänstemän i Västerås, Uppsala och Gävle där fastighetsbolaget redan hade verksamhet.

  Kontaktades de?

  –Ja. Merparten av referenserna var bra, säger Per Blomstrand.

  Men när SvD ringer upp de tio personerna på referenslistan är det bara en person, Elisabeth Unell (M), tidigare kommunalråd i Västerås, som ”tror” att hon blev uppringd i samband med affären.

  –Jag pratade med en politiker, minns inte med vem, men inte med någon tjänsteman. Jag sade varken bu eller bä, säger hon.

  Övriga nio personer uppger att de inte blev kontaktade. Ingen har heller tillfrågats om de ville vara Boultbees referenser.

  När Per Blomstrand konfronteras med uppgifterna säger han att det gjordes ”andra kontroller” av Boultbee, och att kontakter bland annat togs utomlands.

  –Jag vet inte om det skulle ha gett så mycket i det här fallet att tala med kommunpolitiker.

  Flera av referenterna säger däremot att de skulle ha haft en åsikt om Boultbee.

  –De skulle utveckla samspelet mellan handlare och utveckla köpcentrumen. Men det har ju blivit något helt annat, säger Sven-Gunnar Dahlqvist, tidigare direktör för miljö- och samhällsbyggnad i Västerås.

  Flera hänvisar till bolagets policy med höjda butikshyror.

  –Jag hade nog höjt ett varningens finger, säger Ulla Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

  Varningssignaler skickades dock till Stockholms politiker på andra sätt, enligt underlag SvD tagit del av.

  När Raffe Lanouar, handlare i Västerås, fick veta att Stockholm stod i begrepp att sälja faxade han till partierna i Stadshuset, och utfärdade varningar i mejl till alla 101 ledamöter i Stockholms kommunfullmäktige.

  –Jag var tvungen att varna för Boultbee. Med andra fastighetsägare har man kunnat förhandla och komma överens, men de här är helt ociviliserade. De kommer till dig med ett kontrakt och säger ”acceptera eller flytta”, säger han.

  Varningar kom även från andra delar av landet. Det var många som hörde av sig, minns Carin Jämtin (S), till exempel från skånska Löddeköpinge, där Boultbee hade köpcentrum.

  –Det var både handlare, medborgare och partikompisar som varnade, och sade att ”låt inte Boultbee köpa”. Den informationen måste även majoriteten ha haft, säger Carin Jämtin.

  Kristina Alvendal minns varningar från en handlare i Västerås. Kristina Axén Olin minns inga alls.

  Vid tidpunkten för affären påpekade oppositionen att det åtagande om centrumutveckling, som var så centralt för kommunen vid försäljningen, aldrig skrevs in i avtalet, utan bara avtalades muntligt. Vad skulle konsekvenserna då bli för köparen, om bolaget inte levde upp till det åtagandet? undrade oppositionen.

  Borgarrådet Kristina Alvendal (M) försvarade upplägget med att muntliga avtal gäller lika väl som skriftliga.

  ”Inte allt man avtalar finns skriftligt. Det är tydligen ingen här som läst juridik”, sade Kristina Alvendal i en hätsk debatt i kommunfullmäktige 11 juni 2007.

  Men muntliga avtal gäller inte i fastighets- och bostadsrättsaffärer.

  Varför sattes villkoret om utveckling av centrumen aldrig på pränt?

  –Det här är en fastighetsaffär. Lagen tillåter inte att man tvingar en köpare att göra något. Det är inte affärsmässigt. Man kommer överens om något, sedan har man en ekonomisk uppgörelse. Om köparen inte uppfyller kraven, ska man inte heller göra någon affär, säger Per Blomstrand.

  Varken Kristina Axén Olin eller Bo Falk säger sig i dag komma ihåg mejlet som Axén Olin fick i oktober 2006. Enligt Axén Olin hade hon ingen direktkontakt med Bo Falk under processen.

  –Nej, nej, absolut inte. Jag gjorde inget sådant, säger hon.

  Annons

  Raffe Lanouar varnar i sin klädaffär i centrala Västerås för fastighetsägaren Boultbee, som han ser som ett hot mot småföretagare. ”Boultbee är helt ociviliserade”, säger han.

  Foto: ANDERS FORNGREN Bild 1 av 2

  Per Blomstrand, vice vd för Stockholms stadshus AB med Boultbees läderklädda prospekt. Han tycker fortfarande att försäljningen var en lysande affär.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X