Annons
X
Annons
X

Gallerior medför att demokratin inskränks

REPLIK TILL JERKER SÖDERLIND OCH PER ERIKSSON | ”KRÄMARE” BRA FÖR STADSLIVET

Köpenskap är en av de verksamhet­er som håller staden vid liv, det har Jerker Söderlind och Per Eriksson alldeles rätt i (SvD Brännpunkt den 30/1). Men gallerior dödar stads­­liv­et.

 1. Gallerior gynnar likriktning. Runt Odenplan och Hornstull, där gallerior har planerats, finns gott om småbutiker av ett slag som Boultbee och Rodamco aldrig skulle acceptera eftersom småbutikerna inte kan betala galleriägarnas hyror.

I själva verket är en galleria ett utslag av samma tänk som 60-talets funktionalistiska förortscentrum, fast med en fastighetsdirektör vid rodret istället för en kommunal planbyråkrat: stora enheter, exakt likadana för största möjliga endimensionella effektivitet.

Annons
X

Likriktningen orsakas av att det satsas mycket stora penningsummor på samma ställe som kräver sin förräntning, kopplat till att de goda lägena i Stockholm är så förtvivlat få att det råder slagsmål om dem, ett slagsmål som de kapitalfattiga förlorar.

Ett minimikrav är att gallerior inte etableras på bekostnad av annan köpenskap utan som en utvidgning av stadsrummet.

 1. Galleriorna innebär en inskränkning av demokratin. På gatan gäller den lag som har skapats under århundraden av kamp för ökad yttrandefrihet.
Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I gallerian gäller formellt sett samma lag – men vi har erfarenhet av att köpmännen struntar i den. Boultbee har öppet förklarat att de kommer att köra ut alla som idkar politik eller kultur i deras gallerior om de inte först betalar Boultbee för detta – även om de vid något tillfälle har låtit bli att verkställa hotet.

  Saudiska kungahuset, som äger Sturegallerian, har sen länge tillämpat den sorts demokrati som gäller i deras hemland. Rodamcos anläggning i Nacka gav plats åt jasidan under EMU-omröstningen men slängde ut nejsidan. Och själva har vi varit med om att bli utkastade från Sergelgången när vi delade ut flygblad där.

  Om vi ska ha gallerior i Stockholm är ett minimikrav att det är polisen som sköter ordningen och tillämpar vanliga yttrandefrihetsregler. Inte den maffialag som galleriornas ägare tillämpar.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X