PrövningenGalghumor och förgiftande korruption i ljust tonläge

Foto: Nonstop

Skådespelarna är fullkomligt lysande i Cannesvinnaren Cristian Mungius nya film, om ett rumänskt samhälle där invånarna blir sina dåliga vals fångar, skriver SvD:s Jeanette Gentele.

Publicerad
Medverkande: Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus, Rares Andrici

Medverkande: Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus, Rares Andrici

Foto: Nonstop
Annons

Verkligheten tycks ha kommit ifatt filmen. Den korruption och det samhälleliga förfall som tiotusentals människor demonstrerar mot på Bukarests gator just nu har redan skildrats flera gånger i den så kallade rumänska filmvågen, som började med ”Herr Lazarescus död” från 2005 av Cristi Puiu och bitande beskriven i ”Cornelias kärlek” från 2013 av Călin Peter Netzer, för att nämna ett par.

I sin förra film”4 månader, 3 veckor och 2 dagar” från 2007 följde den nu tvåfaldiga Cannesvinnaren Cristian Mungiu en kvinnas förnedrande kamp för att få en illegal abort på den tid aborter var förbjudna. I ”Prövningen” är stämningen mer galghumoristisk även om miljön fortfarande är lika deprimerande förfallen. Läkaren Romeos (Adrian Titieni) bostadsområde ser ut som en krigszon och plötsligt flyger en sten genom fönsterrutan. Men inomhus är det fint. Familjens ögonsten dottern Eliza (Maria-Victoria Dragus) är mitt uppe i sina studentskrivningar. Får hon bra betyg hägrar ett stipendium till England. Och att det är pappans mål råder det inget tvivel om. Elizas mamma är inte lika övertygad.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons