Annons

Galenskapelser

Från plastmojjänger som ska göra näsan liten, till stoppning som ska göra rumpan större. Världens märkliga idéer om skönhet är många – men har sin förklaring.

Under strecket
Publicerad

Vadderade underkläder låter kanske inte särskilt exotiskt när var och varannan bh säljs med extra hylla, men i Brasilien sitter vadderingen ibland även i rumpan. Det brasilianska skönhetsidealet med smal midja och kraftiga lår och rumpa gör det helt naturligt att köpa underbyxor med kuddar som ger fylligare skinkor.

Foto: CLEARANCE

I Japan finns gott om galna produkter, som plastprylar som sägs förändra ansiktet om de får sitta på plats ett par timmar varje dag.

Foto: KARIN GRIP

I USA sköljer många kvinnor regelbundet underlivet med en så kallad douche för att få det att lukta gott.

Foto: KARIN GRIP

Det ljushyade skönhetsidealet är utbrett i stora delar av världen. I bland annat Indien använder kvinnor hud- och ansiktskrämer som innehåller olika typer av blekmedel.

Foto: KARIN GRIP

Får det lov att vara lite hårbalsam med skotsk tjursperma från Storbritannien? Kanske en hudkräm från Chile som innehåller 80 procent snigelsekret, eller en ansiktsbehandling av näktergalspillning från Japan? Världen är full av vansinniga skönhetsprodukter. När det handlar om vårt yttre tycks både kvinnor och män vara redo att pröva vad som helst. Vi vill tro, vi vill inte veta – och ibland tycks idéerna vara mer uppskattade ju galnare de är.

De mest hysteriska exemplen är det lätt att skratta åt, men vissa till synes suspekta produkter är faktiskt etablerade och frekvent använda i olika delar av världen. Vilka idéer som fungerar var är inte någon tillfällighet, de säger ofta något om samhället omkring dem – och innan vi drar på munnen bör vi ha i åtanke att det friska, skandinaviska idealet faktiskt har gett oss både solarium och brun-utan-sol-duschen.

Annons
Annons
Annons