Galadebut inför 72 000

Paris De tog guld och silver i inne-EM i våras. Men i‑kväll är motståndet betydligt tuffare för 24-åriga tvilling­arna Susanna och Jenny Kallur. Golden League-galan i Paris blir en värdefull värdemätare.

Under strecket
Publicerad
Jenny och Susanna Kallur springer 100 meter häck i kvällens Golden League-gala.

Jenny och Susanna Kallur springer 100 meter häck i kvällens Golden League-gala.

Annons

– Amerikanskorna och jamaicanskorna har ju varit helt galna hittills i år och nu möter vi många av dem, säger Jenny – som blev klar för start i sista stund.
Årets första Golden League-tävling blir en friidrottsfest. Stade de France är utsåld, 72 000 åskådare, och galan ses här som ett perfekt tillfälle för Paris att visa upp sin bästa sida inför omröstningen den 6 juli om vilken stad som får arrangera OS 2012.
– Det kommer bli jättehäftigt. Självklart pirrar det lite extra i kroppen att få tävla inför så många åskådare på arenan där VM gick för två år sedan, säger Jenny Kallur som i onsdags kväll fick glädjebeskedet att hon är en av åtta löpare i det namnkunniga startfältet på 100 meter häck.
– Jag stod på reservlistan och trodde inte jag skulle få vara med. Därför lade jag in en tävling i Padova i Italien på söndag. Nu blir det tre lopp på fem dagar, eftersom jag också springer i Lausanne på tisdag. Men det passar mig, jag tycker om att tävla i stim.
Storasyster Jenny – hon är fyra minuter äldre än Susanna – är ”lillasyster” när det handlar om meriter på löparbanan. Men EM-silvret i Madrid i våras på 60 meter häck visade att hon tagit stora kliv framåt det senaste året.

Annons

I år har hon sprungit 100 häck på 12,88 – hittills. Susanna är som vanligt ett par snäpp vassare med fin-fina personliga rekordet 12,65, vilket räcker till åttonde plats på världsbästalistan.
– Det har känts bra i alla lopp, ändå är jag inte i toppform. Än så länge har jag inte haft samma känsla som jag hade i Madrid. Meningen är att jag ska vara som bäst i VM i augusti och jag litar på att Agne (Bergvalls) supertoppning kommer fungera, säger ”Sanna”.
Det var efter fjolårets säsong som systrarna Kallur anlitade Carolina Klüfts tränare Bergvall, samtidigt som de på hemmaplan i Falun gick tillbaka till sin tränare från ungdomsåren, Karin Torneklint.
– Skillnaden mot tidigare är att vi kör hårdare under grundträningen och släpper mer före mästerskap för att få till en formtopp. Att träna tillsammans med ”Carro” är också mycket inspirerande. Hon är oerhört tålig och verkar palla hur mycket som helst. Allt hon företar sig är av högsta kvalitet. Hon har också en speciell ”av-och-på-knapp” som gör att vi kan skoja och skratta samtidigt som vi tränar, säger ”Sanna” som ser fram emot kvällens gala med stor förväntan.
– Jag sprang på 12,73 i Sollentuna i tisdags, då det var motvind, småkyligt och inte så mycket motstånd. Nu blir det förhoppningsvis bättre. Jag har kollat startlistan och alla de bästa är med.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons