Annons

Gaddafison kan bli ”politisk bricka”

Den gripne Gaddafi-sonen Saif al-Islam riskerar att bli en bricka i det politiska spelet när Libyens nya ledning ska bildas. Saif al-Islam hålls tills vidare av stridande från Zintan som grep honom i lördags. Nu kommer också nya detaljer från gripandet. Bland annat ska Saif al-Islam ha försökt komma undan genom att uppge falskt namn och påstå att han var kamelförare.

AFP, Reuters, SvD, TT
Uppdaterad
Publicerad

– Jag är rädd att de håller honom av politiska skäl. De försöker forma en regering och miliserna skulle kunna använda honom som ett verktyg för att framhäva deras position, säger Fred Abrahams från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Strax innan Saif al-Islam greps uppgav en företrädare för övergångsrådet NTC att en ny interrimsregering ska stå klar på måndag ”allra senast”. Enligt den nuvarande tillförordnade premiärministern Abdel Rahim al-Kib ska regeringen bestå av ”teknokrater”, snarare än politiker. Kib har ändå pressats hårt av klaner och miliser som kräver plats i det nya styret.

Saif al-Islam Gaddafi i lastrummet på ett flygplan i Zintan i norra Libyen. Efter omständigheterna mår han bra, enligt egen utsago.

Foto: REUTERS Bild 1 av 3

Den fångade Saif al-Islam med handen i bandage, fotograferad på hemlig ort. Bilden kommer ursprungligen från libysk tv.

Foto: REUTERS Bild 2 av 3

Arkivbild. Muammar Gaddafis son, Saif al-Islam Gaddafi.

Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons