Annons
X
Annons
X

Gaddafis taktik - förvirra med rökridåer

Libyenregimen kommer att slåss in i döden, säger Saif al Islam Gaddafi, samtidigt som hans bror Saadi vill förhandla om vapenvila.

Muammar Gaddafi ska å sin sida ha försökt få inresetillstånd till Algeriet.

Libyenexperten Abdulhadi Khalaf tror att de motstridiga uppgifterna i själva verket är taktik.

– De lägger ut rökridåer för att få mer tid.

[object Object]
Saif al-Islam och och Saadi Gaddafi. Foto: AP

I inbördeskrigets Libyen är förvirrningen stor, och hela tiden kommer nya uppgifter om var medlemmarna i familjen Gaddafi befinner sig och vad de har för planer.

Nu bidrar Muammar Gaddafi själv och två av hans söner ytterligare till oordningen, genom att komma med helt olika budskap.

Det blir svårt får något av länderna att offentligt ge Gaddafi en fristad
Abdulhadi Khalaf

Annons
X

Enligt den algeriska dagstidningen
El-Watan, som hänvisar till källor inom den algeriska regeringen, har Muammar Gaddafi
ringt Algeriets president Abdelaziz Bouteflika för att be om inresetillstånd. Bouteflika vägrade både att ta samtalet och att tillåta Gaddafi att komma till Algeriet.

Sonen Saadi Gaddafi
ringde i onsdags till tv-kanalen
Al Arabiya och sagt att han har sin fars mandat att förhandla med Nationella övergångsrådet, NTC, om en vapenvila för att få stopp på blodbadet. Enligt Saadi Gaddafi är Muammar Gaddafi beredd att lämna ifrån sig makten till NTC.

Ett helt annat budskap kommer från brodern
Saif al Islam Gaddafi. Han säger att han är kvar i Libyen, och att lojala regimsoldater kommer att ”kämpa in i döden”. Enligt Saif al Islam Gaddafi väntar 10 000 regimsoldater på rebellstyrkorna i staden Sirte, och han lovar att återerövra Gröna torget i Tripoli.

Enligt Libyenkännaren Abdulhadi Khalaf, sociolog på centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, är de förvirrande uppgifterna är en genomtänkt taktik. Han tror varken att Muammar Gaddafis vädjan till Algeriets president eller sonen Saadis fredstrevare är ett tecken på att Muammar Gaddafi är redo att sluta strida.

– Nu har det kommit tre olika besked från familjen Gaddafi. Jag tror det är frågan om falska rökridåer, något som goda taktiker ofta använder sig av. Muammar Gaddafi vill skapa rykten som förvirrar omvärlden och på så sätt återhämta sig eller skaffa sig mer tid som han kanske behöver för att iscensätta sin verkliga plan. Det förklarar varför alla de här budskapen kommer nästan samtidigt.

Att uppgifterna skulle vara ett tecken på splittring inom Gaddafifamiljen tror inte Abdulhadi Khalaf.

– Men om det skulle vara så att familjen är splittrad tror jag mer på att Saif al Islam representerar sin pappa, säger han.

Orsaken till att han ser det som troligare att Muammar Gaddafi tänker fortsätta slåss än att han är beredd att förhandla är att han tror att ex-diktatorn är rädd att sluta som Iraks förre ledare Saddam Hussein, som tillfångatogs av amerikanska styrkor och dömdes till döden av en irakisk domstol, eller förre jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic som ställdes inför rätta vid krigsförbrytartribunalen i Haag.

Men Abdulhadi Khalaf tror att det mest sannolika är att Muammar Gaddafi planerar att i tysthet fly till antingen Algeriet, Niger eller Tchad och hålla sig gömd där en tid.

– Det blir svårt får något av länderna att offentligt ge Gaddafi en fristad, då riskerar han bli utlämnad till Haag, säger Abdulhadi Khalaf.

Annons
Annons
X

Saif al-Islam och och Saadi Gaddafi.

Foto: AP Bild 1 av 2

Abdelati Obeidi, utrikesminister hos Gaddafi, har enligt uppgift gripits av rebellstyrkor.

Foto: MIKHAIL METZEL/AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X