Annons

Gaddafis mystiska bilar

Först ett verktyg använt av Muammar Gaddafi för att marknadsföra sig som världens hjälpande hand. Sedan en symbol för hans fall. Gaddafis bilar hamnar i blickfånget när kriget om allmänhetens stöd ska vinnas genom propaganda.

Under strecket
Publicerad

Nu har rebeller satt sig i framför ratten på Gaddafis bilar. Fordonen som från början användes som propaganda för att visa på diktatorns makt har nu blivit symboler för hans fall. Här en tvåsitsig hot rod-inspirerad sak med ett snarlikt syskon på släp.

Foto: ANIS MILI/REUTERS Bild 1 av 4

Är det en Hummer? Eller en golfbil? Konstig ser den ut i alla fall.

Foto: SAAD SHALASH/REUTERS Bild 2 av 4

Ännu en mystiskt mini-version av en bil – i detta fall en Cadillac.

Foto: ANIS MILI/REUTERS Bild 3 av 4

Gaddafis lybiska raketbil.

Foto: SABRI ELMHEDWI/EPA Bild 4 av 4

Medan andra skapar raketer för att döda, designar Libyen dem av humana och fredliga skäl. Så lät det 1999 när Muammar Gaddafi lanserade en egendesignad så kallad libysk raket som den säkraste bilen i världen.

Bilen presenterades på ett särskilt sammanträde vid organisationen för afrikansk enighet. Ett fordon i James Bond-stil med insidan fullproppad med luftkuddar, ett försvarssystem inbyggt i väggarna och en hopfällbar stötdämpare undertill. Det var vad Libyens ledare på 30-årsjubileet av sin tid vid makten sa sig själv ha designat som ett effektivt verktyg för att minska trafikdödligheten i landet och bespara människoliv över hela världen.

Annons
Annons
Annons