Annons
X
Annons
X

Gaddafi hotar slå tillbaka

Libyens regering varnade i dag för att en militär inblandning från utlandet kan resultera i libyska motangrepp mot luft- och sjöfart kring Medelhavet.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
Regimtrogna soldater utanför Ajfabiyah. Foto: REUTERS

I ett uttalande som sändes i libysk tv klargjordes att även civila mål kan bli föremål för motangrepp på ”både kort och lång sikt”.

FN:s säkerhetsråd är just nu i färd med att fatta beslut om en flygfri zon i Libye. En flygfri zon är ett territorium där man förbjuder alla eller vissa flygfordon, ofta militärt som ett sätt att begränsa en eller flera parters möjlighet till angrepp.

Förslaget som behandlas i säkerhetsrådet innebär att arabländer och andra skulle i samarbete få i uppdrag med FN skydda civila i landet.

Annons
X

Enligt Reuters som läst utkastet tillåts att ”alla nödvändiga åtgärder” vidtas för att skydda civilbefolkning och områden som bebos av civila som hotas av angrepp av regeringsstykorna, däribland Benghazi. Däremot ges inget mandat till någon ockupationsstyrka enligt förslaget.

Telefonkontakten till Benghazi och andra delar av Libyen bröts i kväll. TT når inte fram på några telefonnummer utanför Tripoli, och på mikrobloggen Twitter cirkulerar många uppgifter om att samtliga telefonlinjer satts ur spel förutom de i huvudstaden.

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Regimtrogna soldater utanför Ajfabiyah.

Foto: REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X