Annons
X
Annons
X

Gaddafi begravs i hemlighet i dag

Libyens diktator Muammar Gaddafi är död. Han dog där han föddes, nära hemstaden Sirte, som intogs av rebellerna på torsdagen. Därmed är 42 år av envälde definitivt slut i Libyen – efter åtta månaders blodig revolution. Enligt uppgifter begravs Gaddafi idag i en kort och hemlig ceremoni i staden Misrata.

En kvinna viftar med motståndsrörelsens flygga i firandet.
En kvinna viftar med motståndsrörelsens flygga i firandet. Foto: AP

BLODIGT FINAL FÖR GADDAFIS DIKTATUR

Tv-nätverk sände under torsdagen eftermiddag ut bilder på den döde Muammar Gaddafi, liggande på marken med bar överkropp och blodigt ansikte.

Därmed höll diktatorn det löfte han gav i februari, när han vred och trotsig höll ett långt tv-tal där han avvisade alla krav på att han skulle avgå.

– Jag ska strida till sista blodsdroppen. Jag kommer inte att lämna detta land. Jag kommer att dö som en martyr, dundrade Gaddafi då.

Annons
X

Men uppgifterna om diktatorns sista timmar i livet var tidigt på fredags morgonen fortfarande oklara. Videosnuttar från mobilkameror visade en levande men omtöcknad Gaddafi, omringad av rebellsoldater i något som kan beskrivas som lynchstämning.

New York Times skriver att Gaddafi ska ha bett om nåd, samtidigt som en upprörd folkmassa skrek ”Gud är stor”. På en video som är inspelad med en mobiltelefon ses rebeller dra Gaddafi i håret och slå honom, skriver den amerikanska tidningen.

Den senaste officiella versionen kommer från Mahmoud Jibril, som kan bli interrimstyrets premiärminister.

Han uppgav i sitt uttalande om hur Gaddafi dog att han avled bara minuter innan han nådde fram till sjukhuset. Ex-diktatorn ska ha fått dödliga skador då han transporterades på ett pickupflak efter att han tillfångatagits vid avloppsrören i Sirte. Gaddafi ska ha träffats av en kula i huvudet då fordonet hamnade i skottlinjen mellan Gaddafitrogna och rebeller.

Men även kring detta finns frågetecken. På bilderna av en död Gaddafi syns skotthål i den förre diktatorns huvud - skador som enligt flera experter i internationella medier tyder på att han sköts på nära håll. Det skulle i så fall tyda på att Gaddafi blev avrättad, säger en expert till New York Times – en uppgift som inte är bekräftad.

Tv-kanalen al Jazeera beskrev under torsdagskvällen att Gaddafi troligtvis försökte fly i en konvoj från Sirte som stoppades av en fransk flygattack. Två fordon ska ha blivit förstörda, men vid inte den bil Gaddafi färdades i.

Den förre diktatorn och hans anhängare försökte då fly och Gaddafi ska ha ha gömt sig i ett cementavloppsrörsystem, där han och hans säkerhetsvakter senare utkämpade strider mot rebellsoldater. Gaddafi ska sedan omkommit av sina skador när han transporterades mot Misrata.

Enligt Abdel Majid Mlegta, en talesman för det nationella övergångsrådet, hade Gaddafi träffats i benen och i huvudet.

– Det var hårda eldstrider mot hans grupp och han dog, sade Mlegta till Reuters.

En av Gaddafis söner, Mutassim, uppges även ha dödats i samband med attackerna mot diktatorn. Under torsdagskvällen florerade blodiga bilder som påstods föreställa honom. Vad som hänt med den så kallade kronprinsen, Saif al-Islam, var mer oklart. Först uppgavs att han flytt i en konvoj, senare på kvällen uppgav tv-kanalen al Arabiya att det bekräftats att han dödats, medan andra obekräftade uppgifter till al Jazeera pekade mot att han skadats och tillfångatagits.

Gaddafis kropp fördes till Misrata, och placerades i en moské, enligt flera uppgifter. Där skulle NTC-styrkorna visa upp Gaddafis lik för folket och ta DNA-test för att bekräfta den döde ledarens identitet. Enligt Reuters kommer kroppen att begravas under fredagen i en kort och hemlig ceremoni.

– Vi ska föra kroppen till en plats där folket kan komma och se kroppen, sade Bashagha, till TT.

Utöver Gaddafi och Muttasim har även försvarsministern Abu Bakr Yunis Jabir dödats. Regimens talesman Musa Ibrahim och underrättelsechefen Abdullah al-Senussi ska ha gripits.

Efter en lång belägring kunde rebellstyrkorna inta Sirte på torsdagen, två månader efter att de hade tagit huvudstaden Tripoli. Reportrar på plats rapporterade att slutanfallet startade vid åttatiden på torsdagmorgonen och var över en och en halv timme senare. Då hade Gaddafitrogna styrkor dragit sig tillbaka till några kvarter i mitten av staden.

Under torsdagskvällen kommenterade USA:s president Barrack Obama händelserna i Libyen. Han sa att Libyen har en lång och svår väg mot demokrati framför sig.

– Ni har vunnit er revolution. Nu kommer vi att vara er partner när ni formar en framtid som ger er värdighet, frihet och möjligheter. För regionen är dagens händelser ytterligare ett bevis på att styren med järnhand oundvikligen upphör.

Gaddafis dödsbud utlöste ett intensivt firande, med tutande bilar och båtar i huvudstaden Tripoli och livlig skottlossning i luften. I Sirte hoppdansade rebellsoldater i ring, ropade, gjorde V-tecken och tömde sina magasin i luften. Flera vallfärdade till avloppsrören där Gaddafi ska ha gömt sig, för att fotograferas i triumf på platsen.

– Han kallades oss råttor, men titta var vi hittade honom, sa en av rebellsoldaterna där till Reuters.

De stampade på porträtt av Gaddafi och klättrade upp i hus och lyktstolpar för att fästa den gamla libyska svart-grön-röda kungaflaggan med vit stjärna och månskära.

Sedan 1977 är det Gaddafis helgröna flagga som har fladdrat över staden.

På Sergels torg i Stockholm samlades under torsdagens eftermiddag svensk-libyer för att fira.

– Min kompis ringde från Libyen och berättade. Men jag var tvungen att ringa min mamma i Benghazi för att vara säker, hon berättade att hela landet firar nu, säger Yahia Mahmud som med sina vänner åkte direkt till Sergels torg efter beskedet.

– Jag och min kompis var först här, men nu ringer vi runt till alla vi känner. Nu är det fest, säger han.

Yahia har redan bestämt sig för att inte gå till jobbet i dag. Han ska ringa till sin chef, förklara vad som hänt och hoppas att han kommer att förstå.

– I dag vill man vara med sina vänner och bröder. Nu ska vi festa.

Mobiltelefonen plingar hela tiden med nya sms och Yahia berättar att libyer över hela världen firar att kapitlet Muammar Gaddafi äntligen är slut.

– Jag är så glad att jag bara vill skrika. Tusentals människor har dött, men nu är vi fria.

Kampen för frihet i Libyen svd.se
Annons
Annons
X

En kvinna viftar med motståndsrörelsens flygga i firandet.

Foto: AP Bild 1 av 8

Gatorna i Libyens huvudstad fylldes snabbt av firande efter dödsbudet om Gaddafi.

Foto: AP Bild 2 av 8

En man i Tripoli håller upp kortet som sägs visa en döende Gaddafi.

Foto: AP Bild 3 av 8

Två soldater kramar varandra i Sirte.

Foto: AP Bild 4 av 8

I Tripoli firades det på gatorna efter Gaddafis dödsbud.

Foto: AP Bild 5 av 8

En man promenerar genom Sirte efter att Gaddafis tillfångatagande och död blivit känd.

Foto: AP Bild 6 av 8

En som stridit på övergångsregeringens sida skriker ut sin glädje i Sirte.

Foto: AP Bild 7 av 8

En väggmålning av Gaddafi i Tripoli har förstörts med skotthål och kastad målarfärg.

Foto: AP Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X