Recension

Jag befinner mig i ett överflöd av kärlekGäckande romandebut av Ulf Karl Olov Nilsson

Ulf Karl Olov Nilsson, också kallad Ukon, är poet, psykolog och psykoanalytiker. Han sitter i redaktionen för tidskrifterna Glänta och Arche och har ett femtontal diktsamlingar bakom sig.
Ulf Karl Olov Nilsson, också kallad Ukon, är poet, psykolog och psykoanalytiker. Han sitter i redaktionen för tidskrifterna Glänta och Arche och har ett femtontal diktsamlingar bakom sig. Foto: CECILIA GRÖNBERG
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Henrik VIII har blivit populär på senaste tiden. Den engelske monarken med de många hustrurna bligade mot mången kulturdelsläsare i och med att Hilary Mantels hyllade ”Wolf Hall” och ”För in de döda” utkom på svenska, och nu är det dags igen: poeten och psykologen Ulf Karl Olov Nilsson (mer känd som Ukon) romandebuterar med Henrikfantasin ”Jag befinner mig i ett överflöd av kärlek”. Här träder Henrik själv fram i en märkligt energisk och egensinnig berättelse som är ett mellanting mellan bekännande monolog och psykologiskt korsförhör, en självbiografi som ibland avbryts av drottningens dagbok eller en anakronistisk berättarröst.

Det liknar inget annat, så mycket kan konstateras. Den som förväntar sig historiska intriger och Tudorromantik kan se sig om efter annan lektyr: Nilsson koncentrerar de stora dramatiska förflyttningarna till korta passager och lägger (som den psykoanalytiker han är) tonvikten vid Henrys diskussioner med sig själv där han filosoferar kring ämbetet och försöker rättfärdiga sina kvinnoaffärer. Hustrurna passerar, äktas och avrättas, men är i allt väsentligt bifigurer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons