Annons

”Gå till botten med din rädsla att bli bortvald”

”Den exklusiva relationen har vi nog endast som spädbarn med våra vårdnadsgivare eller i den akuta förälskelsen, annars är det inget vi kan kräva”, säger psykoanalytikern Charlotta Björklind.
”Den exklusiva relationen har vi nog endast som spädbarn med våra vårdnadsgivare eller i den akuta förälskelsen, annars är det inget vi kan kräva”, säger psykoanalytikern Charlotta Björklind. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Att vara svartsjuk på en familjemedlem eller en kärleksrival är egentligen samma känsla. Det handlar om rädslan för att bli bortvald, men också viljan att äga någon. Psykoterapeuten Charlotta Björklind beskriver svartsjuka som en form av ångest.

Under strecket
Publicerad

– Svartsjuka är ett allmänmänskligt fenomen och en vanligt förekommande känsla inom såväl parrelationer som familjer. Det är fullt normalt att vara svartsjuk; vi är sociala varelser och klarar oss inte utan andra människor. Svartsjuka finns hos alla, om än i olika utsträckning, säger Charlotta Björklind, legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut med psykodynamisk inriktning samt lärare på Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Till hennes psykoterapimottagning söker sig många personer som har problem med svartsjuka. Kvinnor och män är svartsjuka i ungefär lika hög utsträckning.

Annons
Annons
Annons