Annons

Gå ner och rota i magasinen

Var på Stadsbiblioteket häromdagen och beställde upp ett antal böcker ur deras eminenta magasin. Bibliotekarien tittade på mig med klentrogen blick när jag kom med min väldigt långa lista. ”Du får räkna med att många av de här böckerna kanske inte finns kvar längre. Det här är böcker som inte har rört på sig på många, många år.”

Publicerad

Riktigt varför de då inte skulle finnas kvar i magasinet förstod jag inte men dagen därpå kunde jag i alla fall komma tillbaka och hämta min boktrave. En samling böcker som alldeles uppenbart ingen hade bläddrat i på många år, att döma av den nysattack jag fick när jag på måfå öppnade en av dem. Jag håller på att skriva om en väldigt bortglömd svensk författare, även på antikvariaten är utbudet tunt av hennes digra utgivning. Allt fanns heller inte kvar i Stadsbibliotekets magasin, men tillräckligt mycket för att jag skulle komma vidare.

Vad händer med all den glömda litteraturen? Det gör lite ont i mig att det finns så många litterära skatter som kanske aldrig återuppväcks, och i de fall som det sker förblir detta en för de flesta väl förborgad hemlighet på någon litteraturinstitution. Och vad döljs inte i ett magasin som Stadsbibliotekets? Stadsbiblioteket som för övrigt just i syfte att väcka liv i de magasinerade böckerna det senaste året kört det utmärkta projektet ”Den långa svansen”, där nutida författare får prata om äldre författarskap som påverkat dem.

Annons
Annons
Annons
Annons