SvD Perfect Guide

”Gå in i förhandlingar med en håll käften-doft”

Elisabet Kjellqvist, medgrundare av parfymtjänsten Sniph, om dejtdofter, svenskars blygsamhet och varför man inte ska ha en signaturdoft.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 14 november 2017
Annons

Är det skillnad på hur svenskar använder parfym jämfört med resten av världen?
– I de södra delarna av Europa använder man tyngre dofter, medan svenskar generellt sett är mer blygsamma. Vi vill helst dofta friskt, gärna vanilj och frukt. Men det börjar ändras, allt fler upptäcker mer kraftfulla dofter från nischade parfymhus som Byredo, Agonist och Creed.

Finns det någon parfym som är en vattendelare?
­– I blindtest har de flesta svårt för Chanel No. 5, man tycker att den luktar tvål och toalett. Men när de får reda på vilken doft de har avvisat så ändras ofta deras inställning. Det visar hur viktig varumärkets roll är.

Finns det parfymer för olika tillfällen?
­– Självklart! Doft gör att du kliver in i en viss stämning När det är fredags-AW och du tar på dig festparfymen så förstärks känslan omedelbart. När du går in i en förhandling och kör ”håll käften”-doften kan den stärka dig. Men den enda som ska avgöra när en viss doft funkar bäst, är du själv.

Hur ser parfymtrenderna ut?
­– Det är ordning och reda, samt den bekanta doften av nybakade kakor, som dominerar. Vi söker trygghet i hur vi doftar, vilket kanske säger en del om vår omvärld. Unisexdofter är i princip standard just nu, rosdoften gör comeback och hajpen kring den kraftfulla vita blomman tuberos håller i sig.

I klassiska parfymreklamer lockar man till sig en partner med doften, stämmer det?
­– Forskning antyder att doft kan spela roll i valet av partner. Men det handlar mer om ett inlärt beteende där vi attraheras av en genuppsättning som är så olik vår egen som möjligt, för att undvika att det blir fel i fortplantningen. Utifrån den principen går vi alltså igång på dofter som skiljer sig från våra egna.

Vanligt misstag folk gör?
– Att leta efter en universaldoft som ska funka jämt. Vem har samma kläder på sig varje dag? Signaturdoft är ett begrepp som de stora företagen har hamrat in för att få lojala kunder.

Läs mer på sniph.com.

Annons