Annons

”Gå försiktigt fram med vaccin mot covid-19”

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Tester på människor och en potentiellt för tidig massvaccination medför risker. Det är lätt att få tunnelseende och glömma tidigare liknande situationer, skriver Jessica Nihlén Fahlquist, universitetslektor i biomedicinsk etik.

Under strecket
Publicerad

Coronakrisen har påverkat vårt land och vår värld på ett dramatiskt sätt, och många känner stark oro och rädsla kring konsekvenserna både vad gäller hälsa och ekonomi. Vårdpersonalen arbetar dygnet runt. Regeringen och myndigheter gör vad de kan och kommer med nya förslag och rekommendationer på daglig basis. När insikten att detta inte verkar gå över särskilt snabbt drabbar oss är det lätt att panikartat försöka hitta lösningar.

Det som kan avhjälpa folkhälsokrisen är flockimmunitet och vaccin och, med tanke på de kostnader detta innebär är det nödvändigt att forskare får hjälp av läkemedelsföretagen för att utveckla ett nytt vaccin. Nu vill Johnson & Johnson snabbtillverka ett vaccin med tester på människor i september och lansering på marknaden i januari (CNN 30 mars, Aftonbladet 1 april). Det kan naturligtvis vara väldigt tilltalande att i dessa dystra tider få veta att lösningar på problemet kommer att komma, och kanske till och med inom en relativt snar framtid. Om vi visste att planen skulle fungera utan risker så vore detta oerhört välkommet och det är svårt att se något som skulle stå i vägen. Människor måste räddas, folkhälsan skyddas och vårt sociala liv återställas.

Annons
Annons
Annons