Annons
X
Annons
X

G8 uppges vara överens om klimatmål

En bekräftelse på att en överenskommelse har nåtts mellan G8-länderna om klimat- och energipolitiken kom i morse från toppmötet i japanska Toyako.

Av Reuters, TT
Från vänster: Silvio Berlusconi, Stephen Harper, Dmitry Medvedev, George W Bush, Yasuo Fakuda, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel och Gordon Brown.
Från vänster: Silvio Berlusconi, Stephen Harper, Dmitry Medvedev, George W Bush, Yasuo Fakuda, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel och Gordon Brown. Foto: KOICHI KAMOSHIDA

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger sig vara ”mycket tillfredsställd” med de samtal som hon har fört med USA:s president George W Bush.

Japans premiärminister Yasuo Fukuda säger att målet att minst halvera utsläppen av de globala växthusgaserna senast 2050 ska utgå ifrån dagens nivåer.

Det går i så fall på tvärs mot EU:s inställning och flera miljöaktivister som kräver att utgångsåret bör vara 1990.

Annons
X

Fukada sade också att de rika G8-länderna hade kommit överens om att sätta upp ambitiösa mål för att minska sina egna utsläpp till mitten av perioden, det vill säga 2025, för att uppnå det långsiktiga målet.

Enligt Dan Price, assistent i internationella ekonomiska affärer till USA:s president George W Bush, anser den amerikanska regeringen att det har gjorts betydande framsteg i G8-ländernas uttalanden om klimatförändringar jämfört med 2007.

– De talar inte bara om att dela visionen om ett samhälle med låga koldioxidnivåer, de uttrycker G 8-ländernas mål att tillsammans med de andra parterna i FN-konventionen sträva efter att anta ett mål att uppnå minst en 50-procentig minskning av utsläppen senaste 2050, säger Price, enligt Reuters.

Samtidigt uttryckte G8-ledarna i ett uttalande ”djup oro” för att de snabbt stigande matpriserna ska hota den globala mattillgången.

Därför uppmanar gruppen de länder i världen som har ”tillräckliga matlager” att göra delar av dessa lager tillgängliga för de länder som drabbats hårdast av prisstegringen.

Toyako TT-Reuters

Annons
Annons
X

Från vänster: Silvio Berlusconi, Stephen Harper, Dmitry Medvedev, George W Bush, Yasuo Fakuda, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel och Gordon Brown.

Foto: KOICHI KAMOSHIDA Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X