Annons

Karine Hirn:G8-mötet som de flesta missade

Bloomberg kallade veckan för ”årets viktigaste för världsekonomin”. Det började med G7-fiaskot, ännu ett slagfält i det befarade handelskriget, följt av toppmötet i Singapore mellan Donald Trump och Kim Jong-Un, det brittiska parlamentets brexitomröstning och centralbanksmöten i USA, Europa och Japan. Men det fanns också ett stormöte som för de flesta gick under radarn.

Under strecket
Publicerad

Karine Hirn är Kinaexpert, partner i East Capital och skriver krönikor för Marknadsveckan.

Helt klart var veckans tunga agenda mycket att smälta för marknaderna. Men det Bloomberg, och nästan alla andra, glömde att nämna bland viktiga geopolitiska händelser var att samtidigt som G7-ledarna samlades i Kanada ägde ett annat toppmöte rum i den kinesiska kuststaden Qingdao. Där samlades nämligen åtta ledare för det årliga mötet av Shanghai Cooperation Organisation (SCO).

I skarp kontrast till G7-mötet, som blottade ensidiga protektionistiska åtgärder och splittring i frågor om bland annat kärnkraftavtalet med Iran och klimatförändringar, uppvisade denna G8 enad front i säkerhets- och handelsfrågor.

SCO skapades 1996 när de fem angränsande länderna Kina, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan och Ryssland tecknade ett gemensamt säkerhetsavtal. Denna sammanslutning formaliserades 2001, då även Uzbekistan anslöt sig. Efter att Indien och Pakistan gick med i alliansen vid förra årets toppmöte i Astana är antalet medlemsländer numera åtta.

Annons
Annons

Tillsammans står de länderna för runt en fjärdedel av världens BNP (med ett mycket marginellt bidrag från de centralasiatiska medlemmarna), 80 procent av Europas och Asiens landyta och nästan hälften av världens befolkning. Mot den bakgrunden är det inte konstigt att ordet storlek nämndes mer än en gång i sammanhanget när, som det sades, ”den största regionala organisationen (sett till befolkning och landmassa) med globalt ansvar har satt sitt namn på kartan”. Dessutom är det ett ekonomiskt kraftverk som i snitt växer dubbelt så snabbt som den globala ekonomin.

Kort efter att G7-mötet avslutades i kaos, avrundades SCO-mötet. Medlemsländerna enades om nya eller utökade samarbeten vad gäller handel, turism, tullar, miljö, hälsa och säkerhet. Men förutom retoriska uttalanden om global vänskap och fred fanns det andra viktiga undertoner vid mötet.

Återigen passade Kina på att kliva fram som en försvarare av frihandel och globalisering och hävdade att ”WTO:s regler måste upprätthållas i syfte att stödja det multilaterala handelssystemet och bygga en öppen global ekonomi.

President Xi Jinping underströk också att SCO-medlemmarna kommer att fortsätta främja internationella överenskommelser, vilket troligen anspelade på Irans kärnvapenavtal och göt nytt mod i den iranske presidenten, som var gästobservatör vid mötet.

Visserligen finns det stora meningsskiljaktigheter mellan Kina och Ryssland, men både Xi och Putin gnuggar nu händerna över Trumps ”Amerika först”-agenda och ser SCO som en perfekt plattform att agera utifrån.

För Kinas del behöver president Xi skaffa sig större uppbackning från länder som berörs av investeringar och handel inom ramen för ”Den nya sidenvägen”.

När jag nyligen besökte Kazakstan frågade jag folk varför det fanns så få tecken på kinesiska investeringar i landet och fick varje gång samma svar ”kineser inte är välkomna för de är inte att lita på”. Så visst finns det mycket att jobba på för att bygga förtroendet.

Veckan inleddes med mediernas rapportering om fiaskot vid G7-mötet (men var inte det väntat?) och avrundas med en strid ström av nyheter om toppmötet mellan USA och Nordkorea – ett möte som inte lär ha någon större inverkan på marknaderna, även om handslaget mellan Trump och Kim har en historisk betydelse.

Visst spelar geopolitiken en betydande roll för aktiemarknaderna, i alla fall när den har ekonomiska konsekvenser av att länder kommer närmare eller längre ifrån varandra eller att det påverkar investerarnas sentiment och riskaptit. Men vi bör ägna mer tid åt att identifiera vilka händelser som verkligen har betydelse, framför allt på lång sikt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons