G8 griper in mot människosmuggling

De mäktiga G8-länderna vill intensifiera jakten på pedofiler genom ett utökat internationellt samarbete. Ordförandelandet Storbritannien driver på och vann på torsdagen också gehör för sitt förslag om ett globalt system mot människosmuggling.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

När G8-ländernas inrikes- och justitieministrar träffades i Sheffield i norra England på torsdagen var åtgärder mot pedofili ett viktigt ämne på dagordningen. Värden för mötet, Storbritanniens inrikesminister Charles Clarke, räknade med att ministrarna skulle kunna enas om en ny databas för identifiering av pedofiler.

Förslaget är att foton på alla sexförbrytare som ger sig på barn i G8-länderna ska scannas in i en databas som polisen sedan får tillgång till. Databasen ska även användas till mer avancerade samkörningar mellan olika länder för att komma åt internationella grupper av pedofiler. Exempelvis ska bakgrunden i foton på sexuella övergrepp kunna jämföras, för att bedöma om fler bilder har tagits i samma miljö. På så sätt kan redan dömda pedofiler kanske bindas till flera brott.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons