Annons
X
Annons
X

G7-möte: ”Ingen framtid möjlig med al-Assad”

G7-gruppens utrikesministrar har enats om att Syrienkonflikten inte kan få någon fredlig lösning så länge Bashar al-Assad sitter kvar vid makten.

– Ingen framtid är möjlig i Syrien med al-Assad, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault.

Kriget i Syrien
Bild från gårdagens session vid G7-mötet i Italien.
Bild från gårdagens session vid G7-mötet i Italien. Foto: Riccardo Dalle Luche/AP

Utrikesministrarna inom G7 varnar för ytterligare militär upptrappning i Syrien.

Samtidigt som de utesluter ett scenario där al-Assad har makten ger de sitt stöd till den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson, som på tisdagen reser till Moskva för ett möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

– Det står klart för oss att Assadfamiljens välde närmar sig slutet, sade Rex Tillerson till reportrar strax innan han reste.

Annons
X

– Vi hoppas att den ryska regeringen inser att de har lierat sig med en opålitlig partner i Bashar al-Assad, fortsatte han.

Han och de andra utrikesministrarna inom G7 – världens sju främsta utvecklade ekonomier – samt deras kollegor från Turkiet, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Jordanien och Qatar har deltagit i ett möte särskilt inriktat på situationen i Syrien.

– Alla G7-stater vill undvika en militär upptrappning och se en politisk lösning utan att en ny våldsspiral utlöses. Vi vill få med oss Ryssland så att landet stödjer den politiska processen för en fredlig lösning i Syrien, säger Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ambitionen är att få Ryssland att klippa banden med Syrien och al-Assad. Trycket på den ryske presidenten Vladimir Putin att göra så har växt sig allt starkare efter förra veckans kemvapenattack, som den syriska regimen misstänks ligga bakom.

  Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson har i en intervju med Sky News sagt att man kommer att diskutera möjligheten att utfärda sanktioner mot personer inom den syriska och ryska militären. Någon enighet om sådana sanktioner har dock inte nåtts under tisdagens möte, enligt Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault.

  Annons

  Bild från gårdagens session vid G7-mötet i Italien.

  Foto: Riccardo Dalle Luche/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X