Annons
X
Annons
X
Börsplus
Aktieanalys

Daniel Hniopek/ Peter Benson: G4S har vacklat på sin vakt

Svenska Securitas huvudkonkurrent G4S har de senaste åren mest raglat runt. Aktien är tillbaka på 2007 års nivåer. Kanske är det dags för Christer Gardell att göra ett nytt försök att bända loss värdehanteringen ur G4S? Aktien är inget uppenbart fynd även om den är klart mer intressant än det dyra Securitas.

På sin vakt: Senaste gången väktarbolaget G4S hade en aktiv storägare var när finansmannen Christer Gardell gjorde ett inhopp.

På sin vakt: Senaste gången väktarbolaget G4S hade en aktiv storägare var när finansmannen Christer Gardell gjorde ett inhopp. Foto: Therese Jahnson

Den brittisk-danska säkerhetsjätten G4S har ägnat mycket tid de senaste åren åt att komma tillrätta med olika kriser och att göra sig av med olönsamma dotterbolag. Strategin för tillväxt och högre underliggande lönsamhet är otydlig. G4S börskurs är tillbaka på nivåer där aktien var för nio år sedan. Bolaget står och stampar och verkar inte riktigt ha någon plan för framtiden.

Kanske hänger det samman med att G4S även ägarmässigt driver ganska mycket vind för våg. Tidigare var den svensk-danska familjen Philip-Sörensen huvudägare men dessa har nu sålt och därmed finns inte heller någon personkoppling tillbaka till den tid då familjen Philip-Sörensen ägde både svenska Securitas och danska Group 4 Falck, som 2004 gick samman med brittiska Securicor och bildade G4S.

Senast G4S hade en aktiv storägare var när svenske Christer Gardells aktivistfond Cevian hoppade in och försökte övertyga G4S om att knoppa av den lönsamma värdetransportverksamheten. Detta lyckades inte och Cevian försvann ur ägarlistan med oförrättat ärende.

Det var nog synd, för G4S är ett bolag som verkar vara i stort behov av en ny bra ägare. Gardells idé var att G4S borde göra som Securitas och skilja på bevakning och värdehantering. Det var och är vettigt tänkt eftersom kundstruktur och marknadslogik är väldigt olika. Värdehantering befinner sig också i ett intressant läge där marknaden konsolideras till färre aktörer som med tiden kan tänkas få riktigt fin lönsamhet.

Så ser åtminstone Loomis anhängare på saken och börskursen är därefter. En duktig riskkapitalfirma eller en långsiktig aktivistfond skulle på några års sikt sannolikt kunna utveckla stora värden ur G4S.

Men om det inte händer, hur kommer det då gå med aktien?

Förmodligen rätt okej, är vår bedömning.

Bolaget kämpar som sagt med lönsamheten men i vårt huvudscenario gör G4S nästa år en vinst på 0,16 pund per aktie vilket till p/e 15 ger en börskurs som inklusive utdelningar ligger 20 procent över dagens. Det är en fin avkastning på 12–24 månader. I ett optmistiskt scenario kan G4S lyfta marginalen till 6,5 procent med en tillväxt på 3–5 procent. Hade inte G4S varit så "otursförföljt" så skulle detta vara ganska modesta antaganden för ett bolag med mycket verksamhet inom värdehantering (som ska ha höga marginaler) och på tillväxtmarknader (som ska uppvisa högre tillväxt). I ett optimistiskt scenario kommer dessa prestationer också åtföljas av att marknaden ger G4S en lite bättre värdering. Med p/e 17 blir uppsidan i aktien cirka 55 procent.

Nedsidan är dessvärre också väldigt lätt att visualisera med tanke på G4S mediokra prestationer. I vårt pessimistiska scenario masar sig lönsamheten inte varaktigt över 4,5 procent med obefintlig tillväxt. Då kan aktien falla ner mot närmare 1 pund per aktie. Sammanvägt är vi neutrala till aktien även om den framstår som klart intressantare än det redan upptrissade Securitas. Avancerade investerare kan överväga att sälja Securitas och samtidigt köpa G4S.

Läs fördjupad analys ↓

På sin vakt: Senaste gången väktarbolaget G4S hade en aktiv storägare var när finansmannen Christer Gardell gjorde ett inhopp.

Foto: Therese Jahnson Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Fördjupning

Fördjupad analys G4S

Tidigare aktieanalyser:

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X