Annons
X
Annons
X

G20 mobiliserar 1100 miljarder

G20-länderna ska mobilisera 1100 miljarder dollar i ökade resurser för IMF och till kreditstöd åt exportföretag. G20 har också enats om att samordna sin övervakning av finanssektorn och börja dra åt snaran kring världens skatteparadis.

Foto: AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Det blev ett oväntat stort paket med pengar till stöd för de länder som drabbats av den globala krisen, men inga nya löften om ökade finanspolitiska stimulanser på nationell nivå när toppmötet för G20 avslutades i London igår.

Den brittiske premiärministern Gordon Brown underströk igår att mötet innebar en historisk global samling för att bekämpa krisen – ett samarbete som knappt varit möjligt för ett par år sedan.

Enligt Brown är den samlade storleken på alla redan beslutade eller påbörjade nationella stimulanspaket fram till slutet av nästa år uppe i 5000 miljarder dollar, och effekterna av dem visar sig undan för undan. Dessa stimulanser ska enligt G20:s slutkommuniké skapa ”miljoner jobb” och öka produktionen med 4 procent till slutet av nästa år.

Annons
X

Utöver dessa redan beslutade stimulanser har nu G20-länderna enats om att mobilisera ytterligare minst 1 100 miljarder dollar för att lindra skadorna av krisen.

•Internationella valutafonden, IMF, ska få sina resurser att låna ut pengar ökade med 500 miljarder dollar – mer än de flesta väntat – genom krediter från en rad länder runt jorden. Bland annat ska Kina bidra med 40 miljarder dollar. Därmed ökar IMF:s resurser till totalt 750 miljarder dollar. Ovanpå det ska IMF emittera 250 miljarder dollar i sin egen pappersvaluta (särskilda dragningsrätter) för att öka likviditeten i världsekonomin.

•250 miljarder dollar ska pumpas ut i stöd och garantier till exportkrediter, både genom nationella exportkreditinstitut och genom internationella organisationer, däribland Världsbanken och Europeiska investeringsbanken. Detta är för att motverka det dramatiska fallet i världshandeln, en nedgång som inte bara beror på minskad efterfrågan utan också på exportföretagens stora problem att nu få vanliga krediter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  •Därutöver ska ytterligare ”minst 100 miljarder” dollar mobiliseras till ökad utlåning till utvecklingsländerna, bland annat via Världsbanken. Pengar till detta ska bland annat tas fram genom att IMF säljer en del av sin guldreserv

  Aldrig tidigare i historien har världen satsat så mycket på stimulansåtgärder, och därtill har även räntorna sänkts dramatiskt och penningpolitiken lättats som aldrig förr, framhöll Brown.

  – En ny världsordning är på gång, proklamerade han och underströk det unika i att så många länder enats i så många frågor.

  Den gamla globala dagordningen som styrdes av ”the Washington Consensus” är död, förklarade Brown. Nu råder en ny konsensus, där alla arbetar tillsammans. Han underströk också att alla lovat att göra allt som behövs för att bekämpa krisen. Räcker inte det får man diskutera det vid nästa G20-toppmöte, som ska äga rum i höst då Sverige är EU-ordförande.

  En nyckelroll för att skärpa regleringar och övervakning av finanssektorn ges åt Financial Stability Forum, ett hittills rätt informellt samrådsforum som funnits tio år i Basel och nu ska breddas så att alla G20-länder blir medlemmar.

  Detta forum döps om till Financial Stability Board och får uppdraget att mer i detalj utforma förslag om exempelvis höjda kapitaltäckningskrav för bankerna och tak för löner och bonusar till bankchefer. En annan uppgift är att se till att nationella finansinspektioner mer systematiskt utbyter information så att risker i finanssektorn kan upptäckas tidigt.

  Även när det gäller skatteparadis gick G20 längre än vad många väntat sig. Dessa nationer får en tid till att bättra sig, annars överväger G20 sanktioner.

  – Det kommer att bli ett slut för skatteparadis som inte lämnar ut information på begäran. Forna tiders banksekretess måste komma till ett slut, sade Brown.

  Ett tiotal nationer har redan börjat förhandla om att gå med på ökat informationsutbyte med andra länder, och trycket ökar nu ytterligare. I går publicerade OECD en lista där skatteparadis klassificeras efter hur pass villiga de är att gå informationskraven till mötes.

  – De senaste veckorna har vi sett mer hända om skatteparadisen än på de senaste tio åren, kommenterade Storbritanniens finansminister Alistair Darling i går.

  G20-länderna lovade också att bekämpa protektionism och slutföra WTO:s frihandelsrunda. De förnyade sina löften att avstå från att inrätta nya handelshinder och gav WTO i uppdrag att granska om så sker.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X