Annons
Recension

Shapes of statesFysisk disciplin synad i tankeväckande form

Andrea Svensson, Sindri Runudde, Sandra Lolax och Stina Nyberg.
Andrea Svensson, Sindri Runudde, Sandra Lolax och Stina Nyberg. Foto: José Figueroa

Stina Nybergs nya verk ”Shapes of states” vrider och vänder på vår syn på kroppens roll i samhället. Det är ett udda lager-på-lager-verk som får SvD:s Anna Ångström att vilja gå till källorna.

Under strecket
Publicerad

Vad ska vi ha kroppen till? Och dansen? Konsten är, lika lite som kroppen, fredad från politiska program och samtidens normer. Konstens frihet är rentav en chimär. Tankarna far genom huvudet när jag ser koreografen Stina Nybergs nya verk ”Shapes of states”. En trupp om fyra dansare i blankblå uniform – ”som lite för lyxiga sjuksköterskor” – utför rörelserutiner i mönster som verkar ha mål och mening. Asiatiskt influerad kampsport, hugg med imaginära svärd, fall i slow motion och tyngden av en livlös kropp som bärs av en hukande rygg.

Men hur tolkar vi rörelse? Vad säger oss en fysisk skepnad? För att tillföra ytterligare en dimension syntokas föreställningen av dansarna själva. Men det är glappen i detta till synes inkluderande och rationella upplägg som kanske är föreställningens clou. För vi som inte har valt syntolkning vet inte vad som sägs och de som har tolkningen i öronen får även uppleva stunder utan guidning. Vid ett tillfälle talar koreografen länge tyst rätt ut i ett sceniskt tomrum. Vems perspektiv på omvärlden gäller?

Annons
Annons
Annons