Annons

Suzanne Gieser:Fysikerns drömmar ledde Jung till alkemin

Carl Gustav Jung (1875–1961) och Wolfgang Pauli (1900–1958). Boken ”Dream symbols of the individuation process” (Philemon Foundation Series) utkommer i november.
Carl Gustav Jung (1875–1961) och Wolfgang Pauli (1900–1958). Boken ”Dream symbols of the individuation process” (Philemon Foundation Series) utkommer i november. Foto: TT, AP

Vad drömmer en Nobelpristagare i fysik om? Wolfgang Pauli gick under en tid i psykoanalys hos C G Jungs elev, och en kommande bok ger inblickar i Paulis drömliv. Den ger också en ny bild av den schweiziske psykologens inflytande på amerikansk psykoanalys, feminism och kultur under 1930-talet.

Under strecket
Publicerad

”Dream symbols of the individuation process” (Philemon Foundation) utkommer i höst och bygger på de seminarier som C G Jung (1875–1961) höll i USA 1936 och 1937. Philemonstiftelsens ambition är att ge ut allt som C G Jung producerat i högkvalitativa akademiska utgåvor. Det innebär att texterna introduceras, kommenteras och annoteras av forskare. Då jag har doktorerat på tankeutbytet mellan Jung och Pauli har jag fått äran att vara redaktör för boken.

Seminarierna publiceras i samma utgåva eftersom de hänger ihop innehållsmässigt. Båda behandlar kvantfysikern Wolfgang Paulis (1900–1958) drömmar, visioner och målningar. Pauli var en av de fysiker som ändrade på vår naturvetenskapliga världsbild när han tillsammans med Niels Bohr, Werner Heisenberg, Erwin Schrödinger med flera upptäckte och formulerade kvantfysikens lagar. När han 1945 fick Nobelpriset var det för en upptäckt han gjorde 1924 som idag är känd som Paulis uteslutningsprincip. Om denna princip inte fanns skulle materien inte vara stabil. 

Annons
Annons
Annons