X
Annons
X

Fyrsträngad revansch

Länge har den enbart setts som en kitschig låtsasgitarr, men
ukulelen
har det senaste decenniet upplevt en
renässans
. Instrumentet har skapat en folkrörelse samtidigt som det omfamnats av hajpade indiemusiker och frambringat egna
superstjärnor
.

Han kallas för ukulelens Jimi Hendrix och har tagit instrumentet till utsålda konserthus över hela världen. Jake Shimabukuro från Honolulu visar att den nätta fyrsträngaren har oanade möjligheter, vilket han under veckan talar om på den prestigefyllda TED-konferensen (Technology, Entertainment, Design) i Long Beach. Det är dock främst tack vare sin enkelhet som ukulelen har blivit den ultimata symbolen för hawaiiansk musik. Kanikapila heter den tradition där man lekfullt spelar ukulele ihop och som fört den vidare mellan generationer på ögruppen. När SvD når Jake Shimabukuro över telefon är det just instrumentets tillgänglighet som han först tar upp:

–Bara genom några få ackord kan du spela hundratals låtar. Ukulelen är ett bra verktyg för människor som vill uttrycka sig musikaliskt utan att lägga ned alla timmar av övning som krävs för ett instrument som piano. Till exempel lärde sig min mormor nyligen att spela ukulele. Hur många pensionärer lär sig plötsligt att spela fiol? Men ukulelen är så vänlig, så enkel att spela på och du kan bära den med dig överallt.

Mathilda Sundin, alias Elvia Bira, spelar punk på ukulele. Warren Buffet, en av världens rikaste män och känd ukuleleentusiast. Jake Shimabukuro från Honolulu började spela ukulele som fyraåring.

Foto: MALIN HOELSTAD, NATI HARNIK/AP, RYOTA MORI Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X