Krönika

Tove Lifvendahl:Fyra timmars jobb är mer än fem med bidrag

”Fem myror är fler än fyra elefanter” med Brasse Brännström, Eva Remaeus och Magnus Härenstam i rollerna.
”Fem myror är fler än fyra elefanter” med Brasse Brännström, Eva Remaeus och Magnus Härenstam i rollerna. Foto: Jan Collsiöö / TT

Varje timme av självförsörjande genom egenarbete eller företagande är en bättre timme än den i bidragsförsörjning. Även om den är lågt betald.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det blev en partiell storm på Twitter. Eller i alla fall lite blås från babordssidan: jag borde sänka min lön till 35 kronor i timmen och dessutom veta hut. Bakgrunden till att jag från olika tonarter på vänsterskalan blev kallad skurk var diskussioner om hur arbetslösa kan komma i jobb. Och precis som när det gäller andra frågor kan man välja perspektiv. Antingen kan man förneka delar av verkligheten. Det brukar vara den svenska vägen. I stället för att försöka klarlägga hur hela bilden egentligen ser ut, bestämmer man sig för att bara se det man vill se (alla ska med, och de som inte är med, de finns nog inte). Till slut brister det, när problemen har eskalerat till den nivå att de inte går att bortförklara med mindre än att man framställer sig som idiot.

Frågan gäller alltså egenförsörjning av arbete. Det finns ett gott antal människor i Sverige som driver företag eller har anställning, fast, vikariat eller på deltid. För somliga är inkomsterna stadiga, för andra mer osäkra och skiftande. Många har arbetsgivare som rapporterar in alla timmar, vilket gör att arbetet genererar både pensionsgrund och direkta intäkter till statskassan från skatten som kallas arbetsgivaravgifter, och inkomstskatter.

Annons
Annons
Annons