Fyra rätt av sex råd - och en riktigt otippad kursvinnare

UPPFÖLJNING:

Det blev mer rätt än fel bland de råd som Börsplus kom med för ett år sedan. Vi spelade IPO-spelet plumpfritt med tips om att teckna B3IT och Academedia samt att hålla sparpengar på behörigt avstånd från Lauritz. Plumpen i protokollet blev den riktigt otippade kursvinnaren Comhem.

Läs mer om Börsplus uppföljning
undefined

När vi ser tillbaka på de råd Börsplus gav för ett år sedan så fick vi det mesta rätt. Vi kryssade fint bland periodens nyintroduktioner och hoppade på de som gick bra - B3IT och Academedia – och varnade för Lauritz som blev en riktig härva. Totalt sett blev facit fyra rätt av sex möjliga, enligt vårt via att utvärdera saken (mer om det i faktarutan sist i artikeln).

Men det vi så här i efterhand hajar till mest över är den – för oss i – otippade kurssuccén för Comhem. Ett bolag utan riktiga ägare, med tveksam image på kundmarknaden som dessutom spände bågen riktigt hårt genom ett stort förvärv (Boxer) är mycket sårbart för minsta motgång, resonerade vi.

Hittills har det inte blivit några motgångar. Och på något oklara grunder har Kinnevik valt att ta taktpinnen i bolaget genom att köpa en kontrollpost i det före detta Teliabolaget. Det är inte utan att vi instämmer i SvD-krönikören Torbjörn Isacsons fråga. Undra vad Jan Stenbeck hade sagt om det?

Uppföljning av aktieanalyser under perioden 29/5–11/6 2016

Studsvik +2% (köp)

En värdesituation som vi följt nära utan att få riktigt bra betalt hittills. Men det finns strukturgrepp som snabbt kan ändra på det så vi ger inte upp.

B3IT +58% (teckna)

IT-konsultbolag med ovanligt fin tillväxt som noterades för ett år sedan. Rådet blev att teckna men när aktien steg till 75 kr på kort tid sänktes rådet till neutral. Står nu kring 82.

Lauritz -35% (teckna inte)

Auktionsbolaget imponerade inte alls vid sin notering med en stökig struktur och för hög prislapp. När aktien straffats snabbt och hårt lutade vi åt att nog var nog och slopade säljrådet på 13,10 kr. Aktien har fortsatt rasa.

Academedia +49% (teckna)

Det var öppet mål att teckna Academedia när riskkapitalägarna satte kursen med rejäl rabatt för att komma in på börsen med bred ägarbas. Kursen steg 40 procent redan första handelsdagen.

NGS Group +24% (köp)

Bemanningsbolag med stark historik som plötsligt börjat gå allt svagare. Tack vare bra förvärv och låg värdering i utgångsläget har aktien ändå inte blivit någon katastrof. Ser riktigt billig ut i dag också.

Comhem +63% (sälj)

I våra ögon mycket otippad kursvinnare. Drog upp risknivån stort genom Boxer-förvärvet för ett år sedan men placerarna räds varken skulder eller hård fiberkonkurrens. Nu har Kinnevik gått in också.

Formpipe +65% (neutral)

Litet mjukvarubolag som var i en svacka och kämpade med halvdana marginaler. Ledningen har lyckats vända trenden och aktien har följd med i den riktningen.

Bild 1 av 1

Del 1 av 1

I grafen nedan visar vi utvecklingen för samtliga råd som givits under senaste året.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X