Fyra partier öppna för att skrota amorteringskrav

Foto: Tomas Oneborg

Fyra av åtta riksdagspartier är öppna för att skrota det skärpta amorteringskravet. De visar en sammanställning som SvD har gjort. Men regeringen, Vänsterpartiet och Moderaterna vill ha kravet kvar.

Under strecket
Publicerad

Jakob Forssmed och Mats Persson, ekonomisk-politiska talespersoner för KD respektive L. Båda är öppna för att skrota det skärpta amorteringskravet som har pausats till den 31 augusti.

Foto: Jessica Gow/TT (båda)

Lars E O Svensson, ekonomiprofessor och före detta vice riksbankschef, tycker att regeringen bör skrota amorteringskraven.

Foto: Malin Hoelstad

Förre finansmarknadsministern Per Bolund (MP) vill att amorteringskraven återinförs.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Vänsterpartiets ekonomisk-politisk talesperson, Ulla Andersson (till vänster) och hennes kollega Elisabeth Svantesson (M) brukar inte tycka lika. Men ingen vill i dag slopa det skärpta amorteringskravet.

Foto: Jessica Gow/TT
Annons

I våras pausade Finansinspektionen (FI) amorteringskraven för att ge hushållen mer pengar i plånboken under coronapandemin. Sedan dess har myndigheten upprepade gånger sagt att kraven kommer att återinföras den 31 augusti i år, bland annat i en intervju med SvD i november.

Det har fått flera partier att reagera. Enligt en sammanställning som SvD har gjort är fyra av åtta riksdagspartier (Sverigedemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet) öppna för att ta bort det så kallade skärpta amorteringskravet.

Annons
Annons
Annons