Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Lena Hennel: Fyra nyanser av Moderaterna

Det största regeringspartiet har nu lagt fast en politik som man hoppas ska leda till valseger även 2014. Men en sammanfattning av Moderatstämman visar ett parti i olika skepnader. Här är fyra nyanser av M.

(uppdaterad)
Statsminister Fredrik Reinfeldt höll det avslutande talet på Moderaternas stämma i Norrköping. SvD:s reporter Lena Hennel konstaterade att även ”om M:s nya slogan är ’Alla behövs’, så framstod M på stämman mer än vanligt som ett enmansparti.”
Statsminister Fredrik Reinfeldt höll det avslutande talet på Moderaternas stämma i Norrköping. SvD:s reporter Lena Hennel konstaterade att även ”om M:s nya slogan är ’Alla behövs’, så framstod M på stämman mer än vanligt som ett enmansparti.” Foto: TOMAS ONEBORG

1) ENMANSPARTIET:

”Vinner du nästa val är du den störste”. Under M-stämman har partiveteranen Lars Tobisson varit på plats för att sälja sin bok om Gösta Bohman. Fredrik Reinfeldt har fått en särskild dedikation i sitt exemplar.

För Lars Tobisson är nämligen fortfarande Gösta Bohman Moderaternas främste partiledare.

Annons
X

– Han återupprättade partiet ur dess förfall och fogade samman konservatism med liberalism till en moderat grundsyn.

Om Fredrik Reinfeldt ska lyckas passera Gösta Bohman måste han regera vidare även efter nästa val, menar Lars Tobisson. Men han har redan ”uträttat något mycket stort”. Två valsegrar, regeringschef i sju år och ”fortsatt stort förtroende” hos väljarna.

Trots vikande opinionssiffror är Fredrik Reinfeldts popularitet fortfarande hög inom partiet. Och även om M:s nya slogan är ”Alla behövs”, så framstod M på stämman mer än vanligt som ett enmansparti. Lars Tobisson är övertygad om att Fredrik Reinfeldts person är helt avgörande om Moderaterna ska kunna ta hem en historiskt tredje seger på raken. Med lite hjälp av Anders Borg och Carl Bildt.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  2) DET LYDIGA PARTIET:

  Moderaterna är Sveriges mest toppstyrda parti, enligt statsvetare. Arbetsstämman bevisade inte motsatsen. Ombuden tillfogade bara partiledningen ett tungt bakslag. Äldre får nu laglig rätt att välja privat hemtjänst.

  Lars Tobisson ger statsvetarna rätt när de målar upp bilden av ett toppstyrt parti.

  – Samtidigt har partiet inte tvekat att kasta ut ledarna när de inte har lyckats. Även dagens parti kan reagera om inte politiken visar sig bära. Men så länge man levererar så blir man tolererad.

  3) ARBETARPARTIET:

  Fredrik Reinfeldt försöker energiskt skriva in sitt parti i berättelsen om socialdemokratins Sverige. M etiketterar sig också numera som Sveriges arbetarparti.

  Men nu är ledordet inte bara jobben först, nu är det skolan och jobben först. Därmed är Anders Borg på väg att avhända sig sitt viktigaste verktyg för att skapa sysselsättning: jobbskatteavdragen.

  – Det vore inte rimligt att genomföra stora skattelättnader i ett läge där vi har aktivitet i ekonomin, förklarade han.

  I det ligger en taktik att skydda sig mot S-angrepp om stora skattesänkningar. Men i gengäld riskerar M att öppna sig för attacker om att de saknar en politik för jobben.

  4) FP/M:

  När alliansen gästade moderatstämman stal FP-Jedaren Jan Björklund (FP) showen. Han tog en bild på alliansledarna och sms:ade den till Stefan Löfven. Budskapet? Att de borgerliga är eniga medan de rödgröna är splittrade. Det blev stora applåder.

  Jan Björklunds ande svävade också över lördagens utbildningsdebatt. Tobias Tobé, som lett arbetet med M:s nya skolpolitik, hyllade FP-ledarens insatser på området. Samtidigt var budskapet tydligt:

  –Vi ska berätta för svenska folket att vi är ”back in school”, förklarade Tomas Tobé.

  Moderaterna har länge lämnat walk over till Folkpartiet i skolfrågan.

  M:s högre profil i skolfrågan handlar självfallet om att möta Socialdemokraterna tydliga fokus på utbildningspolitiken. Men resultatet kan i stället bli att man kannibaliserar på FP:s väljare, samtidigt som man allianslojalt fortsätter att hylla Jan Björklund. Det blir schizofrent.

  Annons
  Annons
  X

  Statsminister Fredrik Reinfeldt höll det avslutande talet på Moderaternas stämma i Norrköping. SvD:s reporter Lena Hennel konstaterade att även ”om M:s nya slogan är ’Alla behövs’, så framstod M på stämman mer än vanligt som ett enmansparti.”

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X