”Fyra missförstånd om överskottsmålet”

Finansminister Magdalena Andersson har öppnat för att överge överskottsmålet i de offentliga finanserna, och i stället införa ett balansmål.
Finansminister Magdalena Andersson har öppnat för att överge överskottsmålet i de offentliga finanserna, och i stället införa ett balansmål. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vi bör hålla fast vid dagens överskottsmål ett tag till. Först när vi kommit ned till 25 procents offentlig skuld kan vi våga överge överskottsmålet, skriver ekonomerna Fredrik N G Andersson och Lars Jonung, Lunds universitet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det finanspolitiska ramverket är nu föremål för livlig debatt. Diskussionen handlar främst om frågan: ska dagens överskottsmål på en tredjedels procent av BNP över konjunkturcykeln ersättas med ett balansmål? Balansmålet innebär att den offentliga sektorns intäkter och utgifter är i balans sett över konjunkturcykeln. En övergång till ett balansmål innebär ökade möjligheter för finansministern att expandera de offentliga utgifterna. Företrädare för Socialdemokraterna och dess organisationer är starka anhängare av denna linje. Den får även stöd utanför vänsterblocket.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons