Annons

”Fyra miljoner hotas av lägre pensioner”

Jan-Olof Jacke, Karl-Petter Thorwaldsson och Martin Linder.
Jan-Olof Jacke, Karl-Petter Thorwaldsson och Martin Linder. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Suvad Mrkonjic/Aftonbladet/TT,

Svenska arbetstagare riskerar att få lägre pensioner och arbetsgivare högre kostnader. Regeringens lagförslag till riksdagen går stick i stäv med de egna ambitionerna om trygga och högre pensioner, skriver Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringsliv, Karl-Petter Thorwaldsson, LO, och Martin Linder, PTK.

Under strecket
Publicerad

Riksdagen står inför att helt i onödan besluta om sämre förutsättningar för tjänstepensionsföretag i Sverige. Bakgrunden är att EU:s andra tjänstepensionsdirektiv ska genomföras i svensk lag. Det är inte EU-direktivet det är fel på, utan det är genomförandet i svensk lag som brister. Förslaget som ligger på riksdagens bord står i strid med EU-direktivets syfte och innebär en omotiverad och kostsam överreglering. Genomförandet är kraftigt försenat, och den fleråriga lagstiftningsprocessen har varit en minst sagt vinglig resa. In i det sista fortsätter det så. Normalt brukar lagstiftning antas i riksdagen innan en myndighet kan besluta om föreskrifter. Nu finns en proposition i riksdagen (2018/19:158) med förslag till lagstiftning, men redan innan propositionen lämnades till riksdagen har Finansinspektionen skickat ut på remiss förslag till nya föreskrifter – vars innehåll står i strid med den nya lagen.

Svenskt Näringsliv, LO och PTK är avtalsparter i de större kollektivavtalen om tjänstepensionsförmåner på svensk arbetsmarknad. Det innebär att parterna har ett stort ansvar för att de kollektivavtalade tjänstepensionsförmånerna skapar trygghet för arbetstagarna till låga kostnader för arbetsgivarna. Vi parter anser att det är viktigt att regleringen för tjänstepensioner i Sverige inte överregleras i förhållande till övriga Europa, så att vi kan ha konkurrenskraftiga, effektiva och trygga tjänstepensioner i Sverige även i framtiden.

Annons
Annons
Annons