Annons

”Fyra länder är ett hot mot valutaunionen”

Angela Merkel under EU-toppmötet den 19 juni.
Angela Merkel under EU-toppmötet den 19 juni. Foto: Action Press/Shutterstock/TT

Ja, det är viktigt att Europas ekonomi kommer på fötter – men vad kommissionen nu föreslår är inte ett återhämtningsprogram utan en rundgång som riskerar att försena återhämtningen. Det skriver före detta EU-ambassadör Lars Anell i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Chefen för EU-kommissionen i Sverige Katarina Areskoug Mascarenas (KAM) har inte oväntat invändningar mot min artikel om det föreslagna återhämtningsprogrammet. Där pekar jag på att det inte går att se någon rimlig förklaring till att fyra länder – Italien, Spanien, Portugal och Grekland – får den helt övervägande delen av utlovade bidrag på 500 miljoner euro. Denna generositet betalas nämligen av länder som drabbats ungefär lika hårt av pandemin.

Vad de fyra länderna har gemensamt är att de efter krisen kommer att utgöra ett hot mot valutaunionens fortbestånd. Med kommissionens goda minne har alla den inre marknadens regler om statsstöd upphört att gälla. Frankrike och Tyskland, som tagit initiativet till återhämtningsprogrammet, har fått full frihet att dränka sina företag i subventioner och redan talat om vilka planer de har. Tyskland har klarat coronakrisen bättre än nästan alla jämförbara länder och har en finansiell stridskassa som inget europeiskt land kan konkurrera med. De spänningar som redan finns inom eurozonen kommer att nå bristningsgränsen. Detta är enligt min mening anledningen till Angela Merkels omvändning under galgen från att vara en benhård motståndare till allt vad transferunion heter till att bli en generös bidragsgivare.

Annons
Annons
Annons