Annons

Fyra i två rum

Arkitekten Erik Andersson lever sitt liv inom ett kvarter på Kungsholmen. Här finns allt han behöver: hem, arbete, familj, favoritkafé, gym och natur. Dessutom har han världens bästa utsikt.

Under strecket
Publicerad

Dubbelsängen ställdes in i barnens rum i väntan på att köras till tippen, men blev kvar. Barnen har varsin säng men leker och sover oftast i den stora som också är perfekt för sagoläsning.

Foto: SIMON PAULIN

Köket är i valnöt och har mycket förvaring, trots endast ett lågt överskåp. Ett stort högt skåp innehåller ugn. Diskbänk och stänkskiva är i corian.

Foto: SIMON PAULIN

Alva och Ivar har ett stort lek- och sovrum. Här har Erik också ritat en hel förvaringsvägg av vit mdf med rostfria socklar. Här finns också en infälld tv. Praktiskt i en gammal lägenhet som annars ofta har dåligt med förvaring. Så småningom blir detta vuxensovrum och Alva och Ivar får var sitt sovrum där Erik och Elna i dag har sitt.

Foto: SIMON PAULIN

Kök.

Foto: SIMON PAULIN

För att få ytterligare ett rum ritade Erik en ”vägg” av valnöt som också innehåller förvaring på baksidan. Väggen har en öppning på var sida så att man kan gå runt. Även bordet har Erik ritat.

Foto: SIMON PAULIN

Väggarna har vit glasmosaik och golvet är sandsten. Bastun är stor och rymmer många. Dörrarna är av rökfärgat glas. Bastun var en av anledningarna till att Erik och Elna föll för lägenheten.

Foto: SIMON PAULIN

Badrum.

Foto: SIMON PAULIN

Erik Andersson och Elna Nykänen Andersson med barnen Alva, 4 år och Ivar 2 år. De bor i en bostadsträtt på 110 kvadratmeter på Kungsholmen. Favoritmatställen i stadsdelen är Petite France, Mäster Anders och AG.

Foto: SIMON PAULIN
Foto: SIMON PAULIN
Foto: SIMON PAULIN

En enkel manick gör att man kan dra ner klädhängaren från en annars hög och svåråtkomlig garderob. Smart att bygga på höjden när ytan är begränsad.

Foto: SIMON PAULIN
Foto: SIMON PAULIN

Erik har satt in dämpande beslag för att få kökslådorna att landa mjukare.

Foto: SIMON PAULIN

Den vita damsugaren smälter in och kan därför stå framme. Det blir ju en hel del städning med två små barn som tillbringar stora delar av dagen i en sandlåda.

Foto: SIMON PAULIN

Ett effektivt sätt att förnya ett kök. Och den behöver inte sitta i mitten. Den här är dessutom lackad för att smälta in bättre.

Foto: SIMON PAULIN

I bänken intill öppna spisen finns hemliga förvaringsutrymmen.

Foto: SIMON PAULIN

Det började med nästan alla stockholmsarkitekters heta dröm: En lägenhet i Markeliushuset på John Ericssonsgatan på Kungsholmen. Eller kollektivhuset som det också kallas, ritat av arkitekt Sven Markelius på 1930-talet efter Gunnar och Alva Myrdals idéer om funktionellt boende för arbetande familjer. Här fanns barnpassning, städcentral, mjölkbutik, Konsumaffär och från restaurangen på bottenvåningen gick hissar med lagad mat direkt upp till lägenheterna. Tiden ändras, ett dagis finns kvar, men ingen restaurang. I stället ligger ett av Stockholms mest hyllade kafé-bagerier Petite France på bottenvåningen, och mathissarna fungerar fortfarande.

– Det var helt fantastiskt att få upp nybakade croissanter till morgonkaffet, men när Alva kom blev lägenheten på 42 kvadratmeter lite för trång, berättar Erik Andersson.

Annons
Annons
Annons