Annons

Fyra framtider : visioner om en postkapitalistisk världFyra hårdkokta framtidsvisioner, mer eller mindre otäcka

Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage. Foto: TT

Kommer global uppvärmning i kombination med automatisering att få dagens värld att bryta samman? Torbjörn Elensky läser sociologen Peter Frases framtidsvisoner och fängslas av tankeväckande politisk science fiction

Under strecket
Publicerad

Framtiden kommer vad vi än gör, men hur den utformas kan vi kanske påverka lite grand ändå, trots miljöhot, automatisering, överbefolkning och annat. Det går dock inte att påverka utvecklingen utan att först sätta sig in i dagsläget; som det är, inte som vi skulle vilja att det vore. Och det ser rätt mörkt ut, ur flera vinklar. Men mörkt innebär inte hopplöst.

Peter Frase är doktorand i sociologi i New York och redaktör för den framgångsrika vänstertidskriften ”Jacobin”. Dess namn är väl delvis tänkt att provocera, men ännu mer skulle jag tro att avsikten är att signalera att man står för en klassisk radikalism, en vilja att gå till roten med problemen. Kanske är det just ett återknytande till sin egen klassiska tradition, sitt upplysningsarv, som vänstern behöver för att revitaliseras – kopplat till faktiska, ekonomiska och sociala förhållanden i vår samtid, som kommer att vara avgörande för framtiden.

Annons
Annons
Annons