Annons
X
Annons
X

Fyra häktade i misstänkt bluff mot SBAB

Fyra personer häktades under fredagen i Stockholms tingsrätt för grovt bedrägeri, rapporterar di.se. De misstänks ha lurat SBAB på 60 miljoner kronor.

Foto: Anders Wiklund /TT

Riksenheten mot korruption grep fyra personer i en gryningsräd i början av veckan. Under fredagen häktades kvartetten i Stockholms tingsrätt, rapporterade di.se.

De fyra personerna häktades på sannolika skäl misstänkta för grovt bedrägeri. De är även misstänkta för grovt tagande av muta.

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat att brottsligheten ska ha ägt rum under 2015 på ett företag i Stockholm som förmedlar bostadslån.

Annons
X

En 36-årig bolånerådgivare står i centrum för utredningen. Han misstänks för att ha manipulerat dokument som legat till grund för bolåneansökningar. Det ska i sin tur ha möjliggjort bolån för totalt 60 miljoner kronor från SBAB. Själv ska 36-åringen ha inkasserat 15 miljoner kronor i mutor, enligt kammaråklagare Thomas Forsberg.

– Det handlar om en avancerad form av brottslighet som har systemhotande karaktär. Vi har agerat så snabbt vi har kunnat för att minska skadeverkningarna, säger Thomas Forsberg till DN.

Ledningen på SBAB fick under hösten upp ögonen för det misstänkta bedrägeriet, enligt Christine Ehnström, chefsjurist på SBAB.

– Vi fick information om misstankar om oegentligheterna i oktober från den samarbetspartner som den bedrägliga rådgivaren tidigare var anställd hos. Vi tog det här på största allvar redan från början och när vi fick informationen inledde vi en intern utredning av händelsen och vi polisanmälde sedan detta, meddelar Christine Ehnström SvD Näringsliv.

**Hon poängterar att **det rör som om vanliga bolån där det finns skuldbrev och säkerheter för lånen. SBAB gör därför bedömningen att kreditinstitutet har fullgod säkerhet för krediterna.

– Vi har inte förlorat några pengar genom att kunder inte betalat på sina lån eller för att vi saknar säkerhet, men av försiktighetsskäl har vi valt att i bokslutet för fjärde kvartalet 2015 göra en reservering om cirka 20 miljoner kronor för eventuella befarade förluster i framtiden.

Ytterligare cirka 30 personer förekommer i utredningen, misstänkta för att ha mutat sig till att få bolån.

Annons
Annons
X
Foto: Anders Wiklund /TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X