Fyra gripna för Riyadhbomberna

Fyra misstänkta al-Qaida-medlemmar har gripits för inblandning i Riyadh-bombningarna för en vecka sedan. I Marocko är en inhemsk islamistgrupp som sympatiserar med al-Qaida huvudmisstänkt för självmordsbombningarna i Casablanca. Fem personer satt i går gripna för dåden.

Under strecket
Reuters, SvD, TT
Publicerad
Annons

– De vi håller kände till attackerna i förväg, sade Saudiarabiens biträdande inrikesminister Ahmad al-Salam till journalister i Saudiarabiens huvudstad i går. Enligt inrikesminister Nayaf bin Abd al-Aziz ingick de fyra i den grupp om 19 misstänkta medlemmar i Usama bin Ladins nätverk al-Qaida som tidigare utpekats. I denna grupp ingick också tre av attentatsmännen i Riyadh, vars bomber dödade 34 människor, varav nio självmordsbombare. Inrikesministern sade att det är för tidigt att säga om Riyadhattacken har något samband med bomberna i Marockos största stad Casablanca natten till i lördags. En av al-Qaidas ledarfigurer, som gömmer sig i Iran, misstänks ha varit med och planerat attentatet i Saudiarabien, rapporterade Washington Post i helgen. Enligt två högt uppsatta tjänstemän i Bush-administrationen har egyptiern Saif Adel tagit rollen som terrornätverkets militära befälhavare och var den som gav klartecken för sprängattentaten i Riyadh. Vidare uppges amerikanska regeringens terroristbekämpare vara förvånade över Casablanca-bombningarna. Till skillnad från Saudiarabien, som bara samarbetat halvhjärtat, har Marocko slagit till mot misstänkta terrorgrupper och islamistiska fundamentalister. Enligt tidningens källor har USA:s och Marockos underrättelsetjänster arbetat mycket nära och utbytt information.

Utredningen av Casablancabombningarna, som krävde 41 liv varav 13 självmordsbombare, ”pekar på en grupp som blivit utsatt för gripanden nyligen”, sade Marockos inrikesminister Mostafa Sahel i den statliga tv-kanalen 2M. Det antogs att han syftade på Jihad Salafist - flera av de 33 som greps misstänkta för inblandning i terrorn i lördags har anknytning till den islamistgruppen. I den samordnade attacken i fredags kväll mot det belgiska konsulatet, ett judiskt centrum, en judisk begravningsplats, ett kuwaitiskägt lyxhotell och den spanska klubben Casa de España deltog enligt de senaste uppgifterna 14 självmordsbombare - en överlevde men är så svårt skadad att han ännu inte kunnat förhöras. Sju av de döda attentatsmännen har identifierats.

Annons
Annons
Annons