Annons

Fyra friska sallader och ett knäckebröd

Örtig sallad och knäckebröd.
Örtig sallad och knäckebröd.

Så här års känns det rätt att äta fräscha sallader i aptitretande färger och fyllda med nyttigheter. I de här salladerna är edamame, gröna sojabönor, från frysdisken den gemensamma nämnaren.

Under strecket
Publicerad

1 / 5

Örtig sallad med grillade grönsaker och halloumi

4 portioner

1 paprika
2 rödlökar
1 zucchini
2 förp halloumi à 200 g
250 g frysta tinade sojabönor
3 dl hackade färska örter, t ex basilika, mynta, koriander

Vinägrett
2 lime, saften
1 msk olivolja
2 tsk sesamolja
1 finriven vitlöksklyfta
1 tsk flingsalt

1. Blanda alla ingredienser till vinägretten.
2. Skär paprikan i stora bitar, lökarna i klyftor och zucchinin i skivor.
3. Stek alla grönsaker i omgångar i en grillpanna eller en vanlig stekpanna. Eller lägg dem på en plåt, ringla över olivolja och rosta dem i 250 grader i ugnen tills de mjuknat och fått fin färg.
4. Vänd ner grönsakerna i vinägretten medan de fortfarande är varma. Låt dra en stund.
5. Skiva halloumin och stek den 1–2 minuter per sida. Vänd ihop grönsakerna med sojabönor, halloumi och färska örter.

Annons
Annons
Foto: Eva Hilden Smith

2 / 5

Grönkålsbowl med harissamajonnäs

Foto: Eva Hilden Smith

4 portioner

200 g grönkål
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
4 kokta eller pocherade ägg
1 liten papaya
2 avokador
1 dl majonnäs
1/2 dl harissasalsa, harissapasta eller srirachasås
2 dl frysta tinade gröna sojabönor
1 dl mandel (gärna marconamandlar)
Färsk koriander

Harissasalsa
1/4 finhackad rödlök
1/4 kruka finhackad koriander
1/4 dl rödvinsvinäger
1/4 dl olivolja
1 msk sambal oelek
1 liten finhackad vitlöksklyfta

1. Blanda ingredienserna till harissasalsan.
2. Skär bort den grova stjälken från grönkålen och dela bladen i mindre bitar. Krama bladen med olja och flingsalt så att bladen mjuknar något.
3. Koka eller pochera äggen.
4. Skala och kärna ur papayan och skär den i bitar. Dela avokadorna. Mixa eller rör ihop majonnäsen med harissasalsa, harissapasta eller srirachasås.
5. Lägg grönkålen i fyra skålar. Fördela papaya, avokado, sojabönor, mandel, ägg och koriander ovanpå.
Ringla över harissamajonnäsen eller servera den vid sidan om.

Annons
Annons

3 / 5

Fetaostsallad med quinoa och granatäpple

4 portioner

2 dl quinoa, valfri färg
125 g frysta gröna sojabönor
200 g små kvisttomater
1/2 gurka
1/2 grön paprika
30 g babyspenat
1 1/2 dl granatäppelkärnor
1 kruka strimlad mynta
1/2 dl olivolja
2 msk crema di balsamico
Salt och svartpeppar
150 g fetaost

1. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Häll sojabönorna över den kokta, varma quinoan, så att bönorna tinar och quinoan svalnar.
2. Tärna tomater, gurka och paprika.
3. Vänd varsamt ihop quinoa och sojabönor med de tärnade grönsakerna samt spenat, granatäppelkärnor, mynta, olivolja och hälften av balsamicosirapen. Smaka av med salt och peppar.
4. Smula över fetaosten och ringla över resten av balsamicosirapen.

Annons
Annons

4 / 5

Marinerade tofuspett med melonsallad

4 portioner

500 g naturell fast tofu i tjocka stavar
500 g galiamelon i bitar
150 g böngroddar
2 dl frysta tinade gröna sojabönor
70 g färsk spenat
Träspett

Marinad
3 msk japansk soja
1 msk honung
1/2 finhackat citrongräs
1 finriven vitlöksklyfta
1 tsk malen koriander
1/2 tsk malen gurkmeja

Dressing
1 lime, finrivet skal och saft
1 msk finriven färsk ingefära
1 skivad röd chili
2 msk rapsolja
1 msk vatten
1/2 msk sesamolja
2 tsk flytande honung
1 tsk flingsalt

1. Blanda alla ingredienser till marinaden och vänd ner tofun. Låt dra en stund.
2. Rör ihop alla ingredienser till dressingen.
3. Vänd ihop melon, böngroddar, bönor och spenat med dressingen. Lägg upp på ett fat eller fördela på tallrikar.
4. Stek tofustavarna runt om till fin färg i en grillpanna eller med lite olja i en vanlig stekpanna. Stick träspett i tofun. Ringla lite av marinaden över spetten och servera med salladen.

Annons
Annons
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

5 / 5

Knaprigt knäcke

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Brödet är gott att servera till en sallad eller med en god hummus eller avokadoröra.

2 dl vetemjöl
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl melonkärnor eller solroskärnor
1/2 tsk salt
2 dl kallt vatten
1/2 tsk kumminfrön
1/2 tsk flingsalt

1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Blanda mjöl, linfrön, sesamfrön, solros- eller melonkärnor och salt med vatten. Bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper. Hjälp ev till med en blöt slickepott.
3. Strö över kummin och flingsalt, tryck till lätt.
4. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter. Håll koll så att knäckebrödet inte blir bränt.

Recepten är hämtade ur ”Stora veckans vego”. Redaktion: Sara Begner, Karin Bohlin, Danielle Brookes, Kerstin Almegård och Maria Selin. Foto: Eva Hildén, Pelle Bergström, Wolfgang Kleinschmidt, Charlie Drevstam och Fabian Björnstjerna. Norstedts.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons